Burse - Fonduri mutuale

Greii de pe Wall Street au luat cu asalt Varşovia. Pe bursa de la Bucureşti e linişte

Greii de pe Wall Street au luat cu asalt Varşovia. La Bucureşti e linişte

Aleksander Grad, ministrul polonez al Trezoreriei, încearcă să atragă noi investitori pentru viitoarele listări

Autor: Roxana Pricop

25.05.2011, 23:48 1679

Peste 700 de companii şi investitori din Europa, SUA şi Asia auconfirmat participarea la cel mai mare summit de IPO-uri dinregiunea Europei Centrale şi de Est organizat de bursa din Varşovia(WSE).

Din România au confirmat participarea 12 oficialităţi şicompanii. Din păcate, la Bucureşti nu se desfăşoară niciun summitde acest gen care să atragă investitorii pe piaţa locală.

La Varşovia, pe 25 şi 26 mai, are loc cel mai mare evenimentdestinat Ofertelor Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) din EuropaCentrală şi de Est, organizat de Bursa de Valori din Varşovia.

"Am primit confirmări din partea a peste 700 de reprezentanţi decompanii, unii dintre aceştia putând fi viitori emitenţi pe Bursă,şi investitori de la Singapore până la Statele Unite ale Americii.Din România am primit 12 confirmări din partea unor potenţialiemitenţi, agenţii guvernamentale şi alte companii", au declaratpentru ZF oficialii Bursei de Valori din Varşovia.

Summitul are loc în cotextul în care bursa poloneză a atras maimulte IPO-uri decât întreaga Europă de Vest în 2011, iar statulpregăteşte privatizarea unor mari companii prin bursă. Prin acesteveniment bursa din Varşovia îşi continuă strategia de a atrageinvestitori şi noi emitenţi din regiune. Miza este cu atât mairidicată cu cât în lista de parteneri ai evenimentului s-au înscrismarile nume ale pieţelor financiare precum Goldman Sachs, J.P.Morgan, Citi, Credit Suisse. Parteneri media sunt Financial Timesşi Bloomberg. Pe piaţa locală, unde nu a mai avut loc un IPO din2008, doar listarea Fondului Proprietatea a reuşit să atragăatenţia publicaţiilor internaţionale.

Printre oficialităţile locale care au confirmat participarea lasummit se numără reprezentanţi ai Oficiului ParticipaţiilorStatului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi cei ai FranklinTempleton, administratorul Fondului Proprietatea. În cadrul primeizile de summit au luat cuvântul premierul polonez Donald Tusk,ministrul Trezoreriei Aleksander Grad, preşe­dintele WSE LudwigSobolewski, pentru ziua de azi fiind programaţi să vorbeascăreprezentanţii de companii.

Atragerea de investitori străini este o miză ridicată pentruoperatorii bursieri din regiune, în condiţiile în care tot maimulte state apelează la privatizări pentru a-şi finanţadeficitele.

Guvernul român a anunţat că va privatiza în acest an un pachetde 10% din compania petrolieră OMV Petrom şi câte 15% dintransportatorii naţionali Transelectrica şi Transgaz, cele treicompanii fiind deja listate la bursă.

În cadrul unei strategii multianuale de privatizări, Guvernul dela Varşovia şi-a planificat pentru 2011 privatizări ale unorcompanii din energie, petrol şi gaze, sănătate şi industriachimică, din care vrea să strângă aproape 4 miliarde de euro. Anultrecut, guvernul polonez a strâns 6 mld. euro privatizând bursa dinVarşovia, compania energetică Tauron şi asigurătorul PZU.

Impactul privatizărilor prin bursă a făcut diferenţa întrePolonia şi restul statelor din regiune. În 2010, economia Polonieia crescut cu 3,8%, faţă de o scădere de 1,3% raportată de economiaRomâniei. PIB-ul Cehiei a crescut cu 2,4%, iar cel al Ungariei cu1,2% în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO