Burse - Fonduri mutuale

Grupul Agroland Business System, care operează cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a încheiat 2021 cu venituri consolidate de 234 mil. lei, plus 23% an/an şi profit net de 8,5 mil. lei

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Autor: Cristina Bellu

02.03.2022, 09:04 680

Agroland Business System (simbol bursier: AG), grup antreprenorial românesc de retail, agricultură şi alimentaţie, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a raportat pentru 2021 venituri consolidate de 233,9 milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de 2020 şi un profit net de 8,5 milioane de lei, în linie cu profitul net estimat pentru anul 2021 de către companie în memorandumul de admitere la BVB.

În 2021, grupul a operat 252 de magazine din care 14 MEGA şi 238 tradiţionale, cu 12 mai multe decât în 2020. În ceea ce priveşte performanţa tuturor magazinelor proprii, incluzând performanţa magazinelor MEGA, acestea au înregistrat o creştere cu 17% a cifrei de afaceri, în timp ce numărul de clienţi a crescut cu 31% depăşind borna istorică de 1 milion de clienţi deserviţi în magazinele proprii Agroland, arată datele transmise de oficialii companiei.

În ceea ce priveşte performanţa magazinelor tradiţionale comparabile, excluzând magazinele MEGA, anul trecut Agroland a înregistrat o creştere de 5% a vânzărilor în magazinele comparabile şi o apreciere cu 21% a numărului de clienţi. De asemenea, în 2021, vânzările realizate de magazinul online au continuat să crească, valoarea totală a acestora ajungând la 7 milioane de lei, cu 82% mai mult comparativ cu 2020.

Pe parcursul anului trecut, magazinele MEGA au generat o cifră de afaceri de 20,5 milioane de lei, în creştere cu 337% faţă de 2020, în timp ce numărul clienţilor a crescut de şase ori, depăşind pragul de 300 de mii de clienţi.

Din punctul de vedere al veniturilor pe tip de produs, cea mai mare creştere de anul trecut, de 428%, a fost înregistrată pentru produsele din categoria alimentaţie, care au adus venituri de 9,8 milioane de lei, datorită lansării unei noi linii de business, respectiv vânzarea ouălor de consum. O creştere semnificativă, de 97%, a fost înregistrată pentru vânzarea de pui de o zi din producţie proprie, care a contribuit cu 10,2 milioane de lei la cifra de afaceri.

Totodată, o altă creştere a fost înregistrată şi pentru segmentul de produse pet food, care a avut parte de o majorare cu 68%, ajungând la 21,7 milioane de lei. În plus, inputurile, care reprezintă cifra de afaceri generată de Agroland Agribusiness, au crescut cu 75%, ajungând la 32,3 milioane de lei.

În ceea ce priveşte veniturile din producţia vândută de Avicola Mihăileşti – ouă consum şi pui de o zi, compania a înregistrat o creştere de 576%, înregistrând venituri totale de 21,9 milioane de lei.

„Rezultatele din 2021, în special creşterea tranzacţiilor, validează strategia de dezvoltare pe care ne-am propus-o când ne-am listat pe piaţa AeRO în urmă cu un an,” spune Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System.

El precizează că în ceea ce priveşte distribuirea profitului, propunerea companiei pentru Adunarea Generală a Acţionarilor merge către păstrarea profitului în companie.

„Considerăm că există oportunităţi semnificative de a ne dezvolta afacerea, care pot genera valoare suplimentară pentru acţionarii noştri şi, prin urmare, rămânem angajaţi faţă de politica noastră de dividende care se concentrează pe capitalizarea profiturilor,” a adăugat Horia Cardoş.

În 2022, compania intenţionează să ajungă la 30 de magazine MEGA în toată ţara.

În paralel, Agroland îşi propune să extindă capacitatea de producţie a puilor de o zi la 1.000.000 de ouă pentru incubaţie pe lună şi creşterea capacităţii de producţie a ouălor pentru consum la un minim de 180.000 de ouă pe zi.

Conducerea estimează că în 2022, veniturile din această linie de afaceri vor creşte cu 50%.

Pentru anul 2022, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat de companie, Agroland are planificate investiţii totale de 17 milioane de lei, care se vor concentra pe deschiderea de noi magazine, extinderea afacerii avicole, modernizarea fabricii de furaje din Caransebeş şi dezvoltarea magazinului online.

Compania vizează atingerea unei cifre de afaceri consolidate de 241 milioane de lei, EBITDA de 20,7 milioane de lei şi un profit net de 13 milioane de lei.

Agroland îşi propune ca în 2022 să demareze pregătirile pentru transferul pe Piaţa Principală a Bursei de Valori, astfel încât acesta să aibă loc efectiv la începutul anului 2023. De asemenea, Agroland Business System va numi în acest an un Consiliu de Administraţie format din minimum cinci membri cu experienţă semnificativă în domenii relevante pentru companie, precum retail, expansiune, operaţiuni şi finanţare.

Unul dintre membrii propuşi pentru consiliu este Leonard Leca, al cărui fond local, SevenX pe care îl controlează împreună cu Iulian Cîrciumaru, a achiziţionat un pachet de 3% din Agroland în cadrul operaţiunii de majorare a capitalului încheiate cu succes în ianuarie 2022.

Agroland Business System este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 1 martie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul AG. Compania are o capitalizare de piaţă de 170 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acţiunile AG sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piaţa AeRO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO