Burse - Fonduri mutuale

Grupul Alro şi-a adâncit pierderile la 110 mil. lei în primele nouă luni din 2022, pe fondul creşterii preţurilor la energie şi diminuării cererii. Afacerile au crescut cu 19% an/an, la 2,9 mld. lei

Grupul Alro şi-a adâncit pierderile la 110 mil. lei în...

Autor: Cristina Bellu

14.11.2022, 10:33 297

Grupul Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticala din Europa, a înregistrat după primele nouă luni din 2022 o pierdere netă de 110 mil. lei, faţă de pierderi de 25 mil. lei raportate în perioada similiară a anului trecut, rezultat influenţat de creşterea preţurilor la energie electrică şi scăderea cererii din piaţă.

În paralel, cifra de afaceri a crescut cu 19% an/an, la valoarea de 2,9 miliarde lei, cu o tendinţă de scădere în T3/2022, minus 14% an/an (799 mil. lei), arată datele din raportul financiar al companiei.

În perioada ianuarie-septembrie, grupul a beneficiat de creşterea cererii de plăci, în principal pentru industria aeronautică şi a produselor extrudate. În pofida contextului economic dificil, compania şi-a continuat programul de investiţii care vizează reducerea dependenţei de energie prin creşterea cantităţii de metal produs din deşeuri de aluminiu şi îmbunătăţirea consumurilor de energie, alocând anul acesta un buget de 23 mil. dolari.

Acelaşi model de afaceri a fost aplicat şi de filialele ALRO, Vimetco Extrusion unde, în septembrie 2022, s-a pus în funcţiune o nouă linie automată de extrudare, în urma unei investiţii de 10 milioane euro.

Această linie va permite Vimetco Extrusion să atingă o capacitate de producţie de peste 35.000 de tone până la sfârşitul anului 2022 (o creştere cu aproximativ 11.000 de tone).

Pe de altă parte, creşterea preţurilor la energie a continuat să afecteze costurile de producţie şi a forţat Grupul să ia măsuri fără precedent în perioada curentă de raportare. Dacă anul a început cu suspendarea temporară a trei din cinci hale de electroliză, în august 2022, Grupul a fost nevoit să suspende producţia de alumină de la ALUM, Tulcea. Ca urmare a tuturor acestor măsuri, Grupul a reuşit să-şi menţină un EBIT pozitiv, la 100 de milioane lei, deşi mai mic faţă de perioada similară din 2021, când fost 164 milioane de lei.

La nivel individual, Alro a marcat vânzări de 2,65 mld. lei, în creştere faţă de 2,29 mld. lei în ianuarie-septembrie 2021. Pierderile au ajuns la 125 mil. lei, comparativ cu o pierdere de 4,8 mil. lei în perioada similară a anului trecut

„Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de graniţele noastre ca niciodată, cu creşterea
preţurilor la energia electrică şi deficitul de aprovizionare, scăderea cererii şi o uriaşă volatilitate a pieţei. În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a
ne reinventa şi adapta modelul nostru de afaceri. Pentru a ne menţine afacerea şi poziţia în industria internaţională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv”, spune Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie, ALRO.

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,18%), controlat de miliardarul Vitali Maşitski, în timp ce Pavăl Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,21%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile producătorului de aluminiu cu o capitalizare de 1,05 mld. lei, s-au depreciat cu 22,2%, după tranzacţii de 13,7 milioane lei.



 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO