Burse - Fonduri mutuale

Grupul de activişti de la SIF3 contestă revocarea AGA

Grupul de activişti de la SIF3 contestă revocarea AGA

Autor: Roxana Pricop

12.01.2016, 00:04 317

Grupul de acţionari activişti ai SIF Transilvania (SIF3), care a solicitat recent managementului societăţii dis­cu­tarea opţiunilor de moder­nizare a societăţii în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), a făcut ieri apel faţă de decizia Tribunalului Bra­şov de a suspenda pune­rea în executare a cererii de convocare a AGA.

Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 1,2% în şedinţa de luni 11 ia­nuarie, până la o cotaţie de 0,27 lei/unitate.

Apelul acestora se bazează pe constatarea că instanţei „i-au fost prezentate în mod denaturat intenţiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgenţă, fără citarea părţilor şi fără ca instanţa să cunoască punctul de vedere al grupului de acţionari“, potrivit grupului de acţionari.

Acţionarii semnatari ai cererii de con­vocare a AGA au declarat într-un co­mu­nicat de presă emis ieri că vor sesiza atât Autoritatea de Supra­veghere Fi­nan­ciară, cât şi celelalte instituţii com­pe­ten­te asupra tentativei conducerii SIF3 de „a bloca dialogul autentic între acţio­nari şi asupra încălcării dreptului aces­tora de a-şi exprima deschis punctele de vedere, conform legislaţiei în vigoare“.

În acelaşi timp, grupul de acţionari ce deţin 8% din capitalul SIF3 sem­na­lează că situaţia creată poate reprezenta un precedent periculos pentru întreaga piaţă de capital şi, în general, pentru orice companie din România.

„Faptul că managementul unei so­cietăţi, folosindu-se de poziţia pri­vi­le­giată pe care o poate utiliza societatea însăşi pentru a cenzura dreptul ac­ţio­na­ri­lor – în fapt, chiar proprietarii societăţii - de a propune şi discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare sem­nificativă a accesului acţionarilor la viaţa societăţii şi la procesul decizional“, spun aceştia.

Deşi conducerea SIF3 a convocat pentru luna februarie AGA cerută de grupul de acţionari, în aceeaşi zi, a cerut Tribunalului Braşov să suspende obligaţia de convocare a AGA invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Braşov. Asupra acestui demers, managementul SIF a omis să informeze piaţa printr-un raport curent, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, mai spun acţionarii.

Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SIF 3, pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanţei, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieţei şi investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta, mai susţin acţionarii.

Din grupul de acţionari care au cerut convocarea AGA fac parte: fondurile deschise de investiţii Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private „Pensia mea“, fondul străin de investiţii Broadhurst Investments Limited. Au mai semnat şi persoanele fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Fraţilă, Maria Alexandra Fraţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia, fost membru în consiliul de supraveghere al SIF-ului.

Grupul de acţionari a cerut aprobarea declanşării acţiunii în răspundere pentru management necorespunzător şi defectuos împotriva membrilor directoratului: Mihai Fercală, preşedintele executiv, Iulian Stan, vicepreşedintele executiv, şi Marius Moldovan, vicepreşedintele executiv, şi constatarea încetării de drept a mandatelor acestora. Gabriela Alexe ar fi urmat să exercite acţiunea în justiţie împotriva membrilor directoratului.

Pe de altă parte, Mihai Fercală, directorul general al SIF3, a considerat cererea grupului de acţionari de convocare a AGA un act de răzbunare, „de hărţuire a directoratului, împinsă până la limita şantajului“, potrivit unui raport emis de SIF3 pe bursă anul trecut.

Potrivit acţionarilor, SIF Transilvania a pierdut peste 50 mil. euro din cauza practicilor şi politicilor îndoielnice, lipsei de viziune şi de transparenţă în procesul decizional. Deciziile de investiţii în sectorul hotelier, în active aflate în administrarea SIF3, au fost luate fără planuri de business asociate şi fără o justificare economică, susţin acţionarii. Din rândul celor cinci SIF-uri, SIF Transilvania este cel mai mare proprietar de hoteluri, cu un portofoliu format din peste 11.500 de locuri de cazare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO