Burse - Fonduri mutuale

Grupul Electrica a recucerit pragul de 12 lei/acţiune

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

19.01.2015, 00:04 888

Acţiunile grupului Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, au avansat cu 7,7% de la începutul anului, iar vineri au ajuns la pragul de 12,25 lei/unitate, pe care nu l-au mai atins de la finalul lunii octombrie 2014.

Grupul are o capitalizare bursieră de 4,23 mld. lei, fiind al şaselea cel mai mare emitent local de pe bursa de la Bucureşti. Electrica este deţinută în proporţie de 48,7% de statul român prin intermediul Ministerului Economiei.

Titlurile Electrica au intrat la tranzacţionare la bursă pe 4 iulie 2014 şi au atins maximul istoric, de 13,2 lei/unitate, pe 19 septembrie 2014, înainte de alegerea noului consiliu de administraţie al companiei.

WikiZF: Profilul companieiElectrica

Perspectivele pentru Electrica sunt favorabile, ţinând cont că în noiembrie compania a fost inclusă în indicele MSCI care urmăreşte valoarea principalelor companii de pe pieţele de capital de frontieră.

Nicu Grigoraş, directorul departamentului de tranzacţionare la firmei de brokeraj Intercapital Invest, consideră că anul acesta Electrica ar putea aduce randamente superioare pieţei dacă noul management va reuşi să eficientizeze activitatea companiei, iar rezultatele financiare ale grupului se vor îmbunătăţi semnificativ. Electrica a încheiat primele nouă luni din 2014 cu venituri de 3,4 mld. lei, în scădere cu 10%. Profitul companiei a fost de 306,3 mil. lei, comparativ cu 341,3 mil. lei în primele nouă luni din 2013.

În septembrie, Electrica şi-a ales un nou consiliu de administraţie, format din Victor Cionga (preşedinte), Victor Grigorescu, Cristian Buşu, baroneasa Arielle Malard de Rothschild şi Michael Adriaan Maria Boersma. Alegerea noului board a avut o miză importantă, de noii administratori putând depinde o eventuală achiziţie de către companie a uneia sau a mai multor unităţi de distribuţie a energiei scoase la vânzare de grupul italian Enel, care se retrage din România. În octombrie, Electrica era în negocieri cu consorţiul format din firma de audit şi consultanţă KPMG, JP Morgan şi casa de avocatură CMS Cameron McKenna pentru selectarea consultantului care va sprijini grupul în procesul prin care Enel îşi va vinde activele deţinute local. Potrivit informaţiilor din piaţă, Electrica ar fi depus o ofertă neangajantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO