Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast a înregistrat în 2022 afaceri de 711 milioane de lei, în creştere cu 16%, în timp ce profitul net s-a diminuat la 15,4 milioane lei, în scădere cu 64%

TeraPlast a înregistrat în 2022 afaceri de 711 milioane...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2023, 08:53 1106

♦ Miercuri după-amiază acţiunile scădeau cu aproape 2% la BVB.

TeraPlast a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 711 milioane de lei, în creştere cu 16%, în timp ce pro­fitul net s-a diminuat la 15,4 mi­lioane lei, în scădere cu 64%, potrivit raportului financiar publicat miercuri la BVB.

Evoluţia profitului  a fost deter­minată pe de-o parte de costurile cu amortizarea, pe fon­dul creşterii bazei de active a grupului în urma investiţiilor reali­zate şi, pe de altă parte, de creşterea ratelor dobân­zilor la lei, ceea ce a însemnat o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei în 2022 faţă de 2021. EBITDA la nivel de grup s-a situat la 52,7 milioane de lei, în scădere cu 29% faţă de nivelul record din 2021.

„Tragem linie după un an dificil, plin de provocări care ne-au pus la încercare abilităţile de gestionare a situaţiilor complexe. Chiar dacă pro­fita­bilitatea a fost sub aşteptări, avem baza pentru a livra rezultate odată cu începerea normalizării situaţiei gene­rale“, spune Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

„În acest moment consideram că ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reaşezare, un context mai bun din perspectiva volatilităţii preţurilor, lucruri care pregătesc următoarea perioadă de creştere“.

Bugetul pentru 2023 ţinteşte o cifră de afaceri de 848 milioane de lei şi EBITDA de 75 mili­oane lei, în creştere cu 19%, respectiv 42%. Com­pania a finalizat în perioada 2021-2022 in­ves­tiţii de 219 milioane de lei.

„Este firesc că în primii ani de opera­ţionalizare a investi­ţiilor, a unor noi capacităţi de pro­ducţie de ultimă generaţie, re­zultatele financiare să nu stră­lucească pe fondul provocărilor enorme deter­minate de contextul economic mondial şi regional fără precedent.

Cu toate acestea, Grupul priveşte permanent un orizont lung de timp, de peste 5 ani, în scopul maximizării valorii adăugate pentru acţionari. Aşadar, reprezentanţii Grupului rămân încrezători în potenţialul pe termen lung al proiectelor investiţionale demarate în ultimii ani“, se arată într-un comunicat al Teraplast.

Potrivit reprezentanţilor companiei, scăderea faţă de buget, dar şi faţă de revizuirea de la 9 luni, a fost cauzată de schimbarea radicală a dinamicii pieţelor materiilor prime că efect colateral al războiului din Ucraina. Un alt impact l-au avut pornirea mai lentă a segmentului de Ambalaje flexibile şi o performanţă sub aşteptări a segmentului Ferestre & Uşi generată de întârzieri în transferarea costurilor de producţie în piaţă.

„Am învăţat din lecţiile anului 2022 cu privire la prognozarea în condiţii de impredictibilitate economica, având permanent obiectivul de a excela în rezultate prin comparaţie cu anul 2021 care a reprezentat recordul absolut la nivel de Grup. Prin urmare, bugetul anului 2023 rămâne provocator şi ţintim uşoară depăşire a recordului EBITDA înregistrat de Grup în 2021, bazandu-ne şi pe normalizarea segmentelor de business menite să diversifice afacerile noastre. Ne aşteptam la o îmbunatăţire a domeniului nostru de activitate în a doua parte a anului 2023.“ a concluzionat Ioana Birta.

Pentru anul în curs, Grupul TeraPlast ţinteşte creşteri semnificative ale performanţei financiare, estimând o accelerare a lucrărilor de infrastructură aşteptată cel târziu la începutul T3/2023. Marja EBITDA s-a erodat pe parcursul anului şi a ajuns la 7,4% la finalul anului 2022. Rezultatul a fost marcat în principal de provocările întâmpinate de segmentele Ferestre & Uşi şi Ambalaje flexibile, unde s-au resimţit întârzierile la indexarea preţurilor de vânzare, respectiv costurile mari de pornire şi de pătrundere pe piaţă. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast.

Grupul TeraPlast este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO