Burse - Fonduri mutuale

Grupul TeraPlast are aprobarea ASF pentru tranzacţia de preluare a 70% din acţiunile producătorului de ambalaje flexibile Somplast Năsăud de la SIF1

Grupul TeraPlast are aprobarea ASF pentru tranzacţia de...

Autor: Cristina Bellu

14.04.2021, 09:46 439

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea a 70% din acţiunile producătorului de ambalaje flexibile Somplast Năsăud.

“În urma achiziţiei Somplast, Grupului TeraPlast i s-au adăugat capacităţi de producţie de 4.000 de tone de polietilenă. Din acestea, 3.000 de tone reprezintă capacitatea de folii şi 1.000 de tone capacitatea de producţie ţeavă. În plus, TeraPlast dobândeşte şi 20.000 mp de hale în Năsăud”, notează anunţul companiei la bursă.

Tranzacţia încheiată la finalul anului trecut s-a ridicat la 4,9 milioane de lei, iar pachetul a fost vândut de SIF Banat Crişana, societate condusă de Bogdan Dărăgoi, fost ministru de finanţe, potrivit datelor agregate de ZF la momentul respectiv.

Reprezentanţii TeraPlast spun că mai au în curs de implementare o investiţie de 12 milioane de euro, cofinanţată prin schema de ajutor de stat, pentru construcţia unei fabrici de folii biodegradabile în Parcul Industrial din Sărăţel.

Împreună cu achiziţia Somplast, investiţia TeraPlast în business-ul de ambalaje flexibile trece de 13 milioane de euro.

Piaţa ambalajelor flexibile din România se ridică la 300 milioane de euro, iar 47% din aceasta este reprezentată de importuri.

Grupul TeraPlast a depăşit 1 mld. lei cifră de afaceri în 2020, în timp ce profitul net s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 79 mil. lei.

Recent, TeraPlast a anunţat finalizarea tranzacţiei de vânzare a diviziei de produse din oţel către Kingspan Group. Pe 26 februarie 2021, acţiunile TeraPlast în TeraSteel România şi Serbia, respectiv Wetterbest, au fost transferate către irlandezii de la Kingspan, moment în care a fost plătit preţul tranzacţiei de 373 de milioane de lei, potrivit unui raport la bursă. În urma vânzării, grupul TeraPlast va fi redimensionat şi îşi continuă activitatea prin companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast, producător de ambalaje din plastic pe care TeraPlast l-a cumpărat la sfârşitul lui 2020.

TeraPlast are 1,4 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 46,8% de Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii deţine 12,17% din capitalul social.

Acţiunile TRP înregistrează o creştere de 86,07%, pe fondul unor tranzacţii de 171,7 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO