Burse - Fonduri mutuale

Grupul Teraplast şi-a majorat cu 71% profitul net în primul semestru din 2021 la 28,7 milioane de lei. Afaceri cu 40% mai mari, de 272,9 milioane de lei

De la începutul anului, acţiunile TRP înregistrează o creştere de 112,6% pe fondul unor tranzacţii de 315 milioane de lei

De la începutul anului, acţiunile TRP înregistrează o creştere de 112,6% pe fondul unor tranzacţii de 315 milioane de lei

Autor: Eduard Ivanovici

26.07.2021, 18:44 996

Grupul Teraplast, cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, a raportat o creştere de 71% a profitul net din S1/2021 la 28,57 milioane de lei, excluzând aici impactul vânzării diviziei Steel şi a liniei de business de profile de tâmplărie. Între timp, cifra de afaceri a crescut în prima jumătate a anului cu 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2020 şi a ajuns la 272,9 milioane de lei.

EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) s-a majorat în acest interval cu 47% faţă de S1/2020 la 41,7 milioane de lei, iar profitul operaţional a înregistrat un plus de 63%. De asemenea, marja EBITDA s-a situat la 15,7%, peste nivelul bugetat şi cu 0,8 puncte procentuale peste nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut.

Totodată, rezultatele din primele şase luni ale anului cuprind efectele integrării Somplast din T2, care a adăugat linia de business ambalaje în cadrul Grupului Teraplast (simbol bursier TRP). Totuşi, rezultatele Somplast nu au fost influenţate semnificativ de către managementul Teraplast din luna aprilie, când a fost preluat controlul efectiv, integrarea fiind încă în curs.

Compania estimează că linia de business dedicată ambalajelor flexibile va cunoaşte o creştere accelerată şi prin investiţiile aflate în derulare, în cadrul proiectului TeraBio Pack, în valoare de 12 milioane de euro. De altfel, managementul grupului analizează în continuare mişcări strategice de extindere, incluzând aici şi operaţiuni de tip M&A (fuziuni şi achiziţii).

„Evoluţia pieţei materiilor prime ne-a testat adaptabilitatea, iar rezultatele record în istoria Grupului TeraPlast ne arată că am trecut cu succes şi acest test. Faptul că îl comparăm cu semestrul 1 din 2020, considerat atunci un nou record în materie de performanţe, confirmă succesul strategiei noastre de poziţionare şi dezvoltare accelerată profitabilă atât în zona procesării maselor plastice, cât şi a economiei verzi, prin ambalaje biodegradabile şi reciclare PVC rigid”, spune Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

De la începutul anului, acţiunile TRP înregistrează o creştere de 112,6% pe fondul unor tranzacţii de 315 milioane de lei, arată datele Bursei de Valori Bucureşti. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de 1,6 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO