Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri listarea la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România, în urma unor oferte publice iniţiale prin care vor fi vândute pe bursă pachete de câte 10% din acţiunile fiecărei companii.
Nuclearelectrica era pe locul nouă în acelaşi top, cu o valoare estimată la 1,34 miliarde de euro, de unde rezultă că 10% din Nuclearelectrica s-ar putea vinde pe bursă cu 135 milioane de euro.
Companiile vor emite acţiuni noi în cadrul unor majorări de capital, iar banii plătiţi de investitori pentru cumpărarea acestora vor intra în conturile companiilor şi nu la bugetul de stat.
Hidroelectrica îşi va majora capitalul social cu 12,49% pentru a da posibilitatea Fondului Proprietatea să subscrie un pachet de 2,49% din acţiuni pentru a-şi menţine participaţia de 20% pe care o are acum. La fel se va proceda şi la Nuclearelectrica, unde Fondul Proprietatea, care deţine aproape 10% din capital, va putea subscrie un pachet de 1,08% din acţiuni în majorare, pe lângă cele 10% din acţiuni care vor fi vândute pe bursă.
Conform calendarului agreat de Guvern cu FMI, în februarie ar trebui să fie selectaţi intermediarii celor două oferte, iar ofertele ar trebui să aibă loc în perioada octombrie - decembrie.
Cele două companii fac parte şi din lista de 19 societăţi pe care statul ar trebui să le listeze până la finalul anului (societăţi la care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar).
Totuşi, listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica este o operaţiune complexă, care depinde de mai mulţi factori.
Pentru ca oferta Hidroelectrica să aibă loc în octombrie este nevoie ca statul să selecteze un intermediar până cel târziu în luna martie, iar la finalul lunii iunie brokerii să aibă deja un prospect preliminar pentru a putea porni în road-show.
Un alt factor important care va influenţa dacă oferta Hidroelectrica se va realiza sau nu în acest an este derularea celorlalte oferte pe care statul le are programate: vânzarea a 15% din Transelectrica la finalul lunii februarie, vânzarea a 15% din Transgaz în mai şi oferta publică iniţială a Romgaz, în iulie sau septembrie. Dacă aceste oferte îşi vor găsi cumpărători, iar statul va obţine un preţ convenabil, atunci cresc şansele şi pentru oferta Hidroelectrica. Totul depinde însă de evoluţia pieţelor internaţionale, pentru că este nevoie de atragerea unor investitori străini puternici pentru ca ofertele să fie subscrise.
Nu în ultimul rând, pentru Hidroelectrica este foarte importantă şi prognoza meteo. Este nevoie de ploi pentru refacerea rezervelor din lacurile de acumulare.
În prezent, centralele Hidroelectrica funcţionează la capacitate redusă, iar în septembrie 2011 a invocat starea de urgenţă pentru că nu-şi mai putea onora contractele faţă de clienţi. Dacă seceta persistă, asta ar putea strica şi planurile de listare.