Burse - Fonduri mutuale

​Guvernul a ieşit să împrumute 3 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri pe 5 şi 10 ani. Investitorii au plasat ordine de 13 miliarde de euro

​Guvernul a ieşit să împrumute 3 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri pe 5 şi 10 ani. Investitorii au plasat ordine de 13 miliarde de euro

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

19.05.2020, 17:41 2799

Ministerul Finanţelor, condus de Florin Cîţu, a ieşit pe 19 mai 2020 pe pieţele externe pentru a împrumuta aproximativ 3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani, la care investitorii au introdus ordine de 13 miliarde de euro.

Potrivit datelor Bloomberg, până marţi seară la ora redactării acestei ştiri, împrumutul pe 5 ani avea ordine de 5 miliarde de euro şi la un nivel al dobânzii format de MS Ă 310 puncte de bază şi un plus sau minus 5 puncte de bază în funcţie de intervalul de preţ.

Pe de altă parte, pe tranşa pe 10 ani ordinele introduse au fost de 8 miliarde de euro şi la un nivel de MS + 380 de puncte de bază. Pentru ambele tranşe, dobânda (cuponul) este fixă, plătibilă anual.

Valoarea finală împrumutului şi dobânzile vor fi stabilite în orele următoare.

ZF a scris astăzi că Guvernul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 72 miliarde lei, conform ultimei rectificări bugetare.

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Erste, ING, JPMorgan, RBI şi UniCredit.

Guvernul are de trecut la începutul lunii iulie testul agenţiei Standard&Poors, iar o menţinere a ratingului ar fi un lucru pozitiv. În cazul în care agenţia va scădea ratingul, România ar ajunge în poziţia „junk”, adică o ţară nerecomandată investitorilor.

AFACERI DE LA ZERO