Burse - Fonduri mutuale

Guvernul dă verde la vânzarea de acţiuni la companiile de stat. Printre companiile care ar putea fi listate se numără Hidroelectrica. ”Este un mesaj clar pentru investitori că acest Guvern susţine investiţiile. Un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a ne dezvolta”

Guvernul dă verde la vânzarea de acţiuni la companiile...

Autor: Roxana Rosu

03.02.2021, 17:28 5047

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care abrogă Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acţiuni pe care statul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani.

Această lege a fost iniţiată de PSD în august 2020. 

”Este un mesaj clar pentru investitori că acest Guvern susţine investiţiile. Un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a ne dezvolta”, a declarat premierul Florin Cîţu după şedinţa de Guvern.

Legea  173/2020 interzicea înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută, pe o perioadă de doi ani. 

Legea a fost criticată de mediul de afaceri, care susţine că listarea companiilor importante ale statului la Bursă ar dezvolta piaţa locală de capital şi ar susţine respectarea regulilor de guvernanţă corporatistă în aceste companii şi ar creşte performanţa acestora.

Cea mai ”aşteptată” listare este cea a companiei Hidroelectrica, dar statul mai are în portofoliu şi alte companii importante, inclusiv Compania de Aeroporturi Bucureşti, Tarom şi bănci.

PSD, prin vocea preşedintelui Marcel Ciolacu, se opune acestui proiect, acuzând Guvernul că ”vrea să vândă companiile strategice pe nimic, când piaţa este la pământ”. 

În perioada 2012-2015, PSD, aflat atunci la guvernare, a privatizat pe bursă Romgaz şi Electrica. De asemenea, compania Petrom a fost privatizată în 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase.

Premierul Florin Cîţu a declarat anterior că prin vânzarea unor pachete de acţiuni se va realiza capitalizarea acestor companii, o metodă folosită şi în alte ţări. ”Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume”, a declarat Florin Cîţu, în ianuarie, la Radio Guerilla.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO