Burse - Fonduri mutuale

Guvernul face încă un pas spre distrugerea pieţei de capital prin impozitul anticipat de 16%, dar Fiscul nici nu ştie câţi bani încasează de la investitori

Guvernul face încă un pas spre distrugerea pieţei de capital prin impozitul anticipat de 16%, dar Fiscul nici nu ştie câţi bani încasează de la investitori

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

24.05.2012, 00:07 7850

Piaţa de capital aştepta de la noul guvern reducerea biro­craţiei în ceea ce priveşte decla­rarea şi plata im­po­zitului pe câştigurile din tranzacţiile derulate pe bursă şi din in­ves­tiţiile în fonduri mutuale. În schimb a primit impozit anticipat de 16% pe orice tranz­acţie câştigătoare deru­lată pe bursă şi regularizarea profi­tu­rilor la final de an, măsură care ar putea face şi mai mult rău pieţei decât formulele de im­pozitare de până acum, susţin brokerii.

Pe piaţa de capital mai sunt doar câteva mii de investitori activi după ce criza financiară din 2008 le-a adus pierderi mari deţinătorilor de acţiuni, iar noile reguli de impozitare stabilite la jumă­tatea lui 2010, care obligau investitorii să meargă de patru ori pe an la Fisc pentru a-şi declara profitu­rile, i-au determinat pe mulţi să renunţe la tranzacţiile bursiere. În aceste condiţii, statul nu se poate aştepta ca românii să se înghesuie să cumpere acţiuni în oferte pe care îşi propune să le deruleze, iar piaţa de capital nu are nicio şansă de a se dezvolta şi de a deveni o alternativă de finanţare a economiei.

În schimb, reprezentanţii ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) spun că nu există date centralizate privind impozitul colectat din tranzacţii bursiere în ultimii ani.

"La nivelul fiecărei adminis­traţii financiare există astfel de date privind colectările strict pe tran­zacţii bursiere, însă sunt zeci de administraţii şi trebuie să le cerem aceste date de la fiecare în parte", au explicat pentru ZF reprezentanţii ANAF.

În aceste condiţii, cum poate evalua Ministerul Finanţelor cât de eficientă este impozitarea aplicată pe piaţa de capital dacă nu are date centralizate cu sumele colectate din acest impozit în ultimii ani?

Guvernul elimină declaraţiile trimestriale la ANAF, dar cere impozit de 16% pe orice tranzacţie cu profit

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal care a ajuns miercuri pe masa Guvernului, investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă va fi introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie în profit.

Intermediarii vor determina şi câştigul sau pierderile înregistrate de client într-un an. Totodată, brokerii şi administratorii de fonduri vor fi obligaţi să îşi informeze în scris clienţii cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum şi impozitul calculat şi reţinut ca plată anticipată, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ul­tima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul care s-a încheiat.

Chiar dacă aceste modificări sim­pli­fică procedurile pe care trebuie să le deruleze investitorii, aceştia vor fi obli­gaţi să plătească impozit pe orice tran­zac­ţie câştigătoare chiar dacă în alte tran­zacţii vor obţine pierderi, iar pier­derile vor fi deduse din profituri abia la sfârşitul anului. Astfel, investitorii vor fi per­manent în postura de creditori ai sta­tului şi vor avea de recuperat bani, ceea ce va face ca sumele disponibile pentru investiţii noi să fie mai mici şi va duce la tranzacţii mai mici pe bursă, explică brokerii.

"Peste 60% ar fi impozitul mediu plătit pe parcursul anului de un investi­tor pe piaţa de capital dacă s-ar aplica pro­punerea privind plata anticipată a impo­zitului. Procentele au rezultat din simu­larea făcută pentru 2.105 clienţi activi în 2011 ai firmei de brokeraj Tra­deville. Impozitul anticipat presupune că brokerul trebuie să reţină la fiecare vân­zare 16% din profitul tranzacţiei. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent uriaş de im­po­zitare. Din analizele făcute clienţii vor opta fie pentru renunţarea la tranzacţii, fie să îşi deschidă conturi în străinătate, unde fiscul român nu îi poate urmări şi nu li se poate impune o normă aberantă", au explicat reprezentanţii firmei de brokeraj Tradeville.

Acelaşi lucru îl susţine şi Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

"Ne pun să plătim anticipat 16% pe tran­zacţii fără să vadă dacă este profit sau pierdere pe an. Dacă eu am un portofoliu de 200.000 de lei şi sunt un spe­culator înrăit, pot face profit de 400.000 de lei şi apoi în alte tranzacţii pot să pierd cei 400.000 de lei. Deci, la fi­nal de an eu aş fi pe zero, însă statul îmi ia impozit anticipat 64.000 de lei pentru pro­fitul acela de 400.000 de lei, urmând să mi-i dea peste doi ani", a afirmat Chiş.

Brokerii mai spun că această măsură va duce la scăderea numărului de investitori pe termen lung.

"Rezultatul final va fi prăbuşirea pieţei de capital din România, imposi­bilitatea derulării de oferte publice de privatizare la care să participe in­vestitori români prin brokeri locali, încurajarea firmelor de profil străine care racolează clienţi pentru a îşi deschide conturi în afara ţării şi alungarea românilor care deţin sume substanţiale în străinătate, întrucât nimeni nu îşi permite să plătească un impozit aberant şi în genere să rişte asemenea evoluţii în piaţă."

Precedenta modificare a Codului fiscal, din iunie 2010, a dus la înjumătăţirea tranzacţiilor pe bursă

Brokerii recomandă revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%, care se practica până în iunie 2010.

Declaraţiile trimestriale au fost introduse în iulie 2010, când a fost adus la acelaşi nivel şi impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor. Anterior, investitorii plăteau impozit de 16% numai dacă titlurile erau vândute în mai puţin de un an, iar dacă păstrau titlurile în portofoliu peste un an, se achita doar 1% din câştig. Totodată, brokerii reţineau o cotă anticipată de impozit 1% pentru fiecare tranzacţie.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate. Totodată, numărul de investitori activi care realizează cel puţin o tranzacţie de cumpărare pe lună s-a înjumătăţit de la circa 7.000 în mai 2010 la 3.500 în perioada iunie-decembrie 2010. În prezent, bursa nu mai publică statistici cu numărul investitorilor activi de pe piaţă.

Rezultatul s-a văzut şi în ofertele publice derulate de stat. Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, derulată în iunie 2011, nu a reuşit să atragă suficienţi cumpărători şi a eşuat, iar în oferta de vânzare a 15% din Tran­selectrica din martie 2012 statul a vândut acţiunile la preţul minim pe care şi-l propusese.

Lucian Anghel: Ministerul Finanţelor este dispus la negocieri

Preşedintele consiliului de ad­ministraţie al Bursei de Valori Lucian Anghel afirmă că există disponibilitate din partea Ministerului Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

"Am avut o întâlnire în urma căreia am reţinut că există disponibilitate din partea lor (Ministerul Finanţelor Pu­blice - n.red.) să modifice propunerile. Să rămână prevederile de eliminare a declaraţiilor trimestriale, iar pasul major este să se plătească impozitul anual pe net, nu să se reţină la sursă, pe tranzacţie. Bursa de Valori Bucureşti a solicitat această întâlnire pentru a discuta pe tema modificărilor Codului fiscal. Este necesară o deschidere mai mare şi de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales în contextul ofertelor de vânzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz şi Hidroelectrica", a declarat Anghel.

El s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea şi cu preşedintele Asociaţei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) Florin Pogonaru pentru a discuta propunerile de modificare a Codului fiscal care vizează piaţa de capital.

Impozitarea pe bursă, la a treia schimbare din ultimii şase ani

Până în 2005 investitorii de pe bursă au plătit un impozit de 1% pe câştigurile obţinute din tranzacţiile cu acţiuni. Impozitul era reţinut la sursă de firmele de brokeraj.

În 2006 impozitul a fost majorat la 16% pentru câştigurile obţinute din vânzarea acţiunilor ţinute în portofoliu mai puţin de un an, dar pentru deţinerile pe termen lung a fost păstrat impozitul de 1%.

De la jumătatea lui 2010 investitorii au fost obligaţi să declare trimestrial câştigurile nete obţinute din tranzacţionarea acţiunilor şi să plătească 16% impozit pe profitul obţinut la finalul fiecărui trimestru.

Acum se propune eliminarea declaraţiilor trimestriale privind câştigurile obţinute pe bursă, dar se cere ca investitorii să plătească anticipat un impozit de 16% pe fiecare tranzacţie cu profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO