Burse - Fonduri mutuale

Guvernul are nevoie rapid de bani: Ministerul Finanţelor iese pe pieţele externe pentru a treia ora în acest an şi vrea să se împrumute în dolari pe 5 ani şi pe 12 ani. În ianuarie a atras aproape 5 mld. euro de pe extern

Guvernul are nevoie rapid de bani: Ministerul Finanţelor...

Autor: Liviu Popescu

18.05.2022, 13:09 851

Ministerul Finanţelor, condus de Adrian Câciu, a ieşit pe 18 mai 2022 să se împrumute de pe pieţele externe, în a treia astfel de operaţiune din acest an, într-o finanţare denominată în dolari, pentru finanţarea deficitului, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Potrivit datelor publicate în urmă cu puţin timp pe platforma Bloomberg, Ministerul Finanţelor vrea să se finanţeze prin două tranşe, una cu scadenţa pe 5,5 ani şi cealaltă pe 12 de ani în obligaţiuni în dolari. Spre comparaţie pe 19 ianuarie 2022 MFP a atras 2,1 mld. dolari pe pieţele externe iar pe 31 ianuarie alte 2,5 mld. euro.

Pentru ambele tranşe, dobânda (cuponul) este fixă, plătibilă semi-anual. Prima tranşă are maturitatea 30 aprilie 2027 iar cea de-a doua, 15 mai 2022.

Preţul se formează din yield-ul titlurilor de stat americane T+250 puncte de bază şi T+320 puncte de bază.

Valoarea împrumutului va fi publicată după ce se strâng ofertele de la investitori, iar preţul se va forma în funcţie de cerere. Cel mai probabil, valoarea va fi publicată astăzi, după ora 18.00.

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners Citi, Erste J.P. Morgan, Raiffeisen Bank, Societe Generale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO