Burse - Fonduri mutuale

Guvernul polonez vrea să dizolve fondurile de pensii administrate privat. Acţiunile de la bursă scad

Business internaţional

 Guvernul polonez vrea să dizolve fondurile de pensii administrate privat. Acţiunile de la bursă scad

Autor: Tibi Oprea

17.04.2019, 00:05 1468

♦ Polonia vrea să revizuiască sistemul de pensii într-un mod care aduce nesiguranţă asupra activelor gestionate de fondurile de pensii private şi care ar ajuta guvernul să evite creşterea deficitului bugetar ♦ Acţiunile poloneze, în scădere. Obligaţiunile guvernamentale, în creştere. ♦ Activele administratorilor de pensii private din Polonia, de patru ori peste cele ale Pilonului II din România

Guvernul polonez propune transferul celor 43 de miliarde de dolari sub formă de active din fondurile de pensii private numite Otwartego Funduszu Emerytalnego (OFE) către conturile de pensii individuale, potrivit prim-ministrului Mateusz Morawiecki.

Fondul naţional de asigurări sociale va primi în acest proces o taxă unică de 15%. Cabinetul lui Morawiecki vede această acţiune ca fiind neutră pentru piaţa de capital, potrivit Bloomberg. Spre comparaţie Pilonul II din România gestionează active de circa 10 mld. euro şi este cel mai mare investitor instituţional de la bursa ro­mânească. „Vrem să restrângem sistemul de pensii şi în final să privatizăm activele fondurilor. Reconstruim sistemul pentru pensionari şi pentru economie ca întreg“, a spus Mateusz Morawiecki luni la Varşovia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO