Burse - Fonduri mutuale

Guvernul PSD a ajuns inamicul public numărul 1 pentru piaţa bursieră. Teama investitorilor de taxarea trimestrială a băncilor şterge aproape 1 miliard de euro într-o singură zi din capitalizarea Bursei de la Bucureşti

Guvernul PSD a ajuns inamicul public numărul 1 pentru...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2019, 00:08 4217

♦ Banca Transilvania, prăbuşire de până la 10%, la minimul din vara anului 2016 încoace ♦ La 10:18 figura o tranzacţie de 9 mil. lei pe acest emitent, cel mai probabil a unui investitor instituţional ♦ BRD, prăbuşire de până la 8%.

Companiile listate la Bursa de la Bucureşti au pierdut luni 4,3 mi­liarde de lei din capita­lizare, la 139 mld. lei, în con­diţiile în care pră­buşirile acţiunilor ban­ca­re au determinat scă­derea indicelui principal BET la minimul din 2016 încoace, potrivit cal­cu­lelor ZF făcute pe baza datelor BVB.

Indicele BET a înregistrat o scădere de 4,2%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din Uniunea Europeană, po­trivit datelor Bloomberg. Declinul a venit în contextul în care Guvernul a oferit investitorilor o primă in­di­caţie cu privire la modalitatea de taxare a băn­cilor, printre cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti.

„În perioada următoare mă aştept la o vola­tilitate ridicată a preţului principalilor emi­tenţi, iar sfatul meu către investitori este să nu acţioneze emoţional“, spune Lucian Isac, direc­tor general al Estinvest, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj din România.

Chiar dacă încă lipsesc normele de aplicare ale „taxei pe lăcomie“, Bursa de la Bucureşti a re­ac­ţionat agresiv ieri când Darius Vâlcov, con­silierul premierului Viorica Dăncilă şi con­si­derat ar­hitectul Ordonanţei 114, a afir­mat după-amia­ză pentru ZF că Guvernul PSD va ta­xa de patru ori băncile din Româ­nia în func­ţie de dobânda Robor, şi nu doar o da­tă pe an aşa cum sperau participanţii la pia­ţă. În varianta OUG pu­blicată în Mo­ni­to­rul Oficial nu se men­ţiona clar dacă este vorba de taxare tri­mestrială şi nu anuală.

Reacţia la Bucureşti a fost iminentă cu prăbuşiri de până la 10% ale acţiunilor ban­care, care ulterior au tras în jos piaţa în condiţiile în care taxarea trimestrială reduce drastic perspectivele de profitabilitate ale băncilor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro