Burse - Fonduri mutuale

Guvernul PSD a ajuns inamicul public numărul 1 pentru piaţa bursieră. Teama investitorilor de taxarea trimestrială a băncilor şterge aproape 1 miliard de euro într-o singură zi din capitalizarea Bursei de la Bucureşti

Guvernul PSD a ajuns inamicul public numărul 1 pentru...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2019, 00:08 4213

♦ Banca Transilvania, prăbuşire de până la 10%, la minimul din vara anului 2016 încoace ♦ La 10:18 figura o tranzacţie de 9 mil. lei pe acest emitent, cel mai probabil a unui investitor instituţional ♦ BRD, prăbuşire de până la 8%.

Companiile listate la Bursa de la Bucureşti au pierdut luni 4,3 mi­liarde de lei din capita­lizare, la 139 mld. lei, în con­diţiile în care pră­buşirile acţiunilor ban­ca­re au determinat scă­derea indicelui principal BET la minimul din 2016 încoace, potrivit cal­cu­lelor ZF făcute pe baza datelor BVB.

Indicele BET a înregistrat o scădere de 4,2%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din Uniunea Europeană, po­trivit datelor Bloomberg. Declinul a venit în contextul în care Guvernul a oferit investitorilor o primă in­di­caţie cu privire la modalitatea de taxare a băn­cilor, printre cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti.

„În perioada următoare mă aştept la o vola­tilitate ridicată a preţului principalilor emi­tenţi, iar sfatul meu către investitori este să nu acţioneze emoţional“, spune Lucian Isac, direc­tor general al Estinvest, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj din România.

Chiar dacă încă lipsesc normele de aplicare ale „taxei pe lăcomie“, Bursa de la Bucureşti a re­ac­ţionat agresiv ieri când Darius Vâlcov, con­silierul premierului Viorica Dăncilă şi con­si­derat ar­hitectul Ordonanţei 114, a afir­mat după-amia­ză pentru ZF că Guvernul PSD va ta­xa de patru ori băncile din Româ­nia în func­ţie de dobânda Robor, şi nu doar o da­tă pe an aşa cum sperau participanţii la pia­ţă. În varianta OUG pu­blicată în Mo­ni­to­rul Oficial nu se men­ţiona clar dacă este vorba de taxare tri­mestrială şi nu anuală.

Reacţia la Bucureşti a fost iminentă cu prăbuşiri de până la 10% ale acţiunilor ban­care, care ulterior au tras în jos piaţa în condiţiile în care taxarea trimestrială reduce drastic perspectivele de profitabilitate ale băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO