• Leu / EUR4.9543
  • Leu / GBP5.7545
  • Leu / USD4.6181
Burse - Fonduri mutuale

Guvernul sparge puşculiţele: Companiile de stat, solicitate la dividende în plus. Premierul Orban pentru ZF: Analizăm planurile de investiţii ale companiilor şi ulterior vom vedea unde trimitem solicitări

Guvernul sparge puşculiţele: Companiile de stat, solicitate la dividende în plus. Premierul Orban pentru ZF: Analizăm planurile de investiţii ale companiilor şi ulterior vom vedea unde trimitem solicitări

Ludovic Orban, prim-ministru al României: Momentan Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri este într-o analiză a planurilor de investiţii ale companiilor din portofoliu. Ulterior vom vedea la care dintre acestea putem decide solicitări de dividende suplimentare în funcţie de resursele pe care le au. Va fi o mediană între ceea ce au ele nevoie şi ceea ce avem şi noi nevoie.

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

08.05.2020, 00:08 8765

Premierul Ludovic Orban spune pentru ZF că Gu­ver­nul României anali­zează în prezent planurile de investiţii ale compa­ni­ilor de stat, printre care şi cele listate la Bursa de la Bucureşti, pentru a putea decide cui va solicita dividende supli­mentare în funcţie de resursele dispo­nibile ale fiecărei companii.

„O să mergem înainte cu solicitările de dividende suplimentare. Deocam­dată realizăm un pachet de măsuri de susţinere a economiei. Suntem într-o fa­ză de evaluare a resurselor pe care le avem dintre veniturile posibile, fie că vor­bim de finanţarea de pe piaţa inter­na­ţională, fie de finanţarea de pe piaţa in­ternă, respectiv creditarea bancară, obligaţiuni către populaţie, finan­ţări in­stitu­ţionale, fonduri europene“, spune Ludovic Orban într-o discuţie telefonică cu ZF.

Astfel pentru anul 2020 companiile din subordinea statului ro­mân ar putea re­par­tiza din nou divi­dende suplimen­tare întrucât deficitul bu­ge­tar în creş­tere şi blo­cajul din economie pe fon­dul mă­surilor extraor­di­nare de carantină au pus o presiune imensă pe finanţele publice. De altfel Co­misia Europeană antici­pea­ză un deficit bugetar de 9,2% în 2020 şi 11,4% în 2020, cel mai ridicat din Europa. Prin urmare, Guvernul este nevoit să găsească surse de finanţare.

„Momentan Ministerul Economiei, Ener­giei şi Mediului de Afaceri este într-o analiză a planurilor de investiţii ale companiilor din portofoliu. Ulterior vom vedea la care dintre acestea putem decide solicitări de dividende suplimen­tare în funcţie de resursele pe care le au. Va fi o mediană între ceea ce au ele nevoie şi ceea ce avem şi noi nevoie“, spune Ludovic Orban, care a menţionat că deocamdată nu poate oferi date mai exacte precum valoarea dividen­delor suplimentare.

ZF a scris în a doua jumătate a lunii aprilie că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a trimis compa­ni­ilor din energie din sub­ordine un ordin prin care le-a somat să realize­ze un plan de investiţii pe următorii cinci ani pentru a echilibra economia post-coronacriză.

Până la 15 iunie 2020, companiile din sectorul energetic care au ca acţio­nar unic sau majoritar statul român va tre­bui să convoace acţionarii pentru a dis­cuta şi ulterior aproba un plan de in­vestiţii din fonduri proprii, fonduri ne­ram­bursabile sau împrumuturi bancare pentru mo­dernizarea sistemului ener­getic naţional. Prin urmare aceste solicitări de AGA ar trebui să fie publicate dat fiind termenul limită de 30 zile, iar la aceste AGA ar putea fi dis­cu­tată şi situaţia dividendelor suplimentare.

Companiile listate la bursă şi la care statul român este acţionar vor repartiza dividende de 1,5 mld. lei lei către statul român, acestea reprezentând dividende ordinare, adică din profiturile înre­gistrate în anul 2019.

La finele lunii mai 2020, Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat din România, va avea AGA în care căreia se va decide repartizarea a 1 mld. lei ca dividened către statul român.

În decembrie 2019, ZF scria că Guvernul PNL intenţionează să solicite dividende suplimentare de 1,5 mld. lei de la companiile din subordinea, dar ulterior premierul Orban a fost demis de Parlament. Mai apoi Orban a revenit în funcţia de premier. 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9543
Diferență: -0,0706
Ieri: 4.9578
Azi: 4.6181
Diferență: -0,3646
Ieri: 4.6350
Azi: 5.7545
Diferență: -0,215
Ieri: 5.7669
Azi: 5.0759
Diferență: -0,7256
Ieri: 5.1130