Burse - Fonduri mutuale

Guvernul suspendă procedura de vânzare a pachetelor majoritare la companii din energie: pe masă era tranzacţia CEZ, estimată de ZF la 1,3 miliarde de euro

Guvernul suspendă procedura de vânzare a pachetelor...

Autor: Liviu Popescu

10.04.2020, 13:09 208

Guvernul a anunţat joi seară că pe perioada stării de urgenţă, prelungită recent până pe 15 mai 2020, sunt suspendate procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni la companii din energie, ceea ce înseamnă că suspendată este şi vânzarea activelor CEZ în România, o tranzacţie estimată de ZF la circa 1-1,3 mld. euro.

“Reluarea procedurilor se va face după încheierea stării de urgenţă cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior. (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Ordonanţa Militară.

Doar că având în vedere cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, investitorii nu au nicio garanţie că starea de urgenţă nu se va prelungi din nou mai ales în contextul în care autorităţile estimează că vârful de îmbolnăviri va fi atins spre finele lunii aprilie.

ZF a scris în martie 2020 că cehii de la CEZ au primit oferte care evaluează operaţiunile din România la 1,1-1,3 mld. euro şi că un termen final pentru a da răspuns acestora era finele lunii martie.

Dar potrivit unor surse ZF, din cauza crizei COVID-19, termenul s-ar fi amânat cu câteva săptămâni. Prin urmare, ceea ce ar fi putut fi una dintre cele mai mari tranzacţii din energie din ultimii ani, este moment incertă.

În cursa pentru preluarea operaţiunilor CEZ din România au mai rămas doar cinci jucători, respectiv grupul australian Macquarie şi DWS - fondul de investiţii al Deutsche Bank (interesate şi de preluarea unui pachet în cadrul Enel în România), ungurii de la MVM (deţinut de stat), austriecii OMV (proprietarii Petrom) şi un consorţiu format din Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (Electrica pentru zona de distribuţie şi Hidro pentru producţie, ţinta fiind eolienele), spun sursele ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO