Burse - Fonduri mutuale

Guvernul vrea să majoreze la 75% cota pentru dividende din profitul companiilor de stat

Guvernul vrea să majoreze la 75% cota pentru dividende...

Autor: Alexandru Moise, Roxana Pricop

07.04.2016, 00:03 1577

Guvernul ia în calcul majorarea pragului de la 50% la 75% din profit prin care companiile de stat sunt obligate să distribuie dividende, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului Dan Suciu.

În prezent, companiile de stat sunt obligate prin lege să distribuie cel puţin 50% din profitul pe care îl obţin sub formă de dividende. Cum cele mai mari companii listate la bursă sunt controlate de statul român, o eventuală creştere a acestui prag va avea un impact asupra politicii de dividende, dar şi a evoluţiei acţiunilor. Unele dintre companiile controlate de stat şi listate la bursă au rate de distribuţie a dividendelor apropiate de 90%. De exemplu, Romgaz, companie la care statul român deţine 70% din capital, distribuie în acest an dividende de un miliard de lei, suplimentând profitul net de distribuit cu sume din rezerve. Transelectrica, companie la care statul român deţine 58% din capital, împarte în acest an cu acţionarii dividende de 194 mil. lei, reprezentând 53% din profitul net pe 2015.

„Există o obligaţie ca 50% din dividende să fie, prin lege, virate către bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari, şi există posibilitatea să majorăm acest cuantum, care este minim. În funcţie de posibilităţi, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. În funcţie de necesităţi putem creşte acest procent, fără să afectăm politica de investiţii a companiei respective. Prin hotărâre de guvern poate fi modificat procentul de 50%“, a declarat Dan Suciu, adăugând că guvernul ia în calcul o creştere până la 75%.

El a mai spus că societăţile cu capital de stat au rezultate financiare bune şi „împart dividende“ sau ţin banii fără să facă investiţii.

„Decât să-i ţină-n bancă, îi virează la noi“, a mai spus Suciu.

Mai mult,  „o bună parte“ din fondurile necesare la rectificarea bugetară pentru acoperirea cheltuielilor rezultate în urma majorărilor salariale vor veni din dividendele obţinute de companiile de stat.

La finalul şedinţei în care premierul a anunţat creşterea salariilor pentru mai mult de jumătate dintre bugetari, jurnaliştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului de unde vor fi luaţi banii având în vedere că impactul bugetar este de aproximativ 500 de milioane de lei în 2016.

„Am găsit o soluţie (...), dividendele de la companiile de stat pe care le încasăm anul acesta sunt mai mari decât le-am anticipat şi vom vrea să avem dividende şi mai consistente pentru că putem obţine acest lucru imediat în perioada următoare. Deci, bună parte din suma pe care o asigurăm pe această majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat“, a spus Suciu.

El nu a înaintat nicio cifră, dar a afirmat că Ministerul de Finanţe a făcut estimări în acest sens şi a transmis „într-un cadru instituţional“, în şedinţa de Guvern, această soluţie.

Suciu a subliniat faptul că, în prezent, companiile de stat trebuie să vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obţinute, dar a explicat faptul că Executivul ia în calcul creşterea acestui procent până la 75%.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a justificat această decizie prin faptul că există un orizont de aşteptare în sectorul public şi Guvernul trebuie să rezolve situaţia.

„Există un orizont de aşteptare foarte mare legat de această salarizare. Noi am moştenit acest orizont de aşteptare şi o serie întreagă de promisiuni care au lansat o aşteptare în sectorul public extrem de mare şi noi cumva trebuie să răspundem acesteia într-un cadru financiar responsabil“, a conchis Dan Suciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO