Burse - Fonduri mutuale

​Haos şi panică pe pieţele europene. La Bucureşti, Petrom scade cu 3%

Bursele europene deschid şedinţa în cădere puternică. Investitorii vor să scape de titlurile băncilor

Autor: Andrei Chirileasa

12.07.2011, 11:30 3906

Bursele europene au deschis şedinţa de marţi cu scăderiputernice, după ce au înregistrat pierderi semnificative şi înşedinţa de luni.

Indicii pieţelor de la Londra, Paris şi Frankfurt au pierdutîntre 2% şi 3% în deschidere, după ce au scăzut şi luni cu peste2%. Indicele bursei spaniole scădea cu 3,75%, în timp ce bursa dela Milano s-a prăbuşit cu 4,5% , respectiv 8% în ultimele douăzile.

Şi bursele americane au înregistrat ieri scăderi puternice, iarbursele asiatice s-au contaminat şi ele, închizând şedinţa deastăzi pe minus.

Totul pleacă de la temerile că Italia ar putea fi următorul stateuropean care ar putea cădea victimă crizei datoriilor suverane,după Grecia, Irlanda şi Portugalia. Problemele din Italia ar aveaînsă un impact mult mai puternic la nivel internaţional, din cauzadimensiunii mult mai mari a economiei italiene, în comparaţie cuGrecia sau Portugalia.

Cele mai mari scăderi la nivel european le-au înregistratacţiunile bancare.

Bursa de la Bucureşti a fost şi ea contaminată marginal descăderi, indicele BET pierzând peste 1%, în timp ce BET-FI scădeacu 1,4%, la ora 11:20. Spre deosebire de pieţele europene, însă,acţiunile băncilor aveau scăderi relativ mici, de 0,2% pe BRD şi1,4% pe Banca Transilvania (TLV).

În schimb, acţiunile OMV Petrom (SNP) scădeau cu aproape 3%,până la 0,385 lei. Titlurile SNP au pierdut şi ieri 0,4%.

Ieri a început oferta publică prin care statul încearcă să vândăpe Bursă un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom. Guvernul astabilit un preţ maxim de vânzare de 0,46 lei, însă nu şi un preţminim. În aceste condiţii, scăderea acţiunilor Petrom pe Bursă nupoate influenţa mdecât negativ rezultatul final al ofertei şi sumape care statul o va încasa pentru acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO