Burse - Fonduri mutuale

Hedge fund-ul Elliott Management dă în judecată Bursa de Metale din Londra pentru fluctuaţiile puternice ale preţului nichelului de la începutul lunii martie. Compania cere compensaţii de 456 mil. dolari

Hong Kong Exchanges and Clearing, care deţine LME, susţine că va contesta acuzaţia

Hong Kong Exchanges and Clearing, care deţine LME, susţine că va contesta acuzaţia

Autor: Eduard Ivanovici

06.06.2022, 17:55 222

Elliott Management a dat în judecată Bursa de Metale din Londra (LME) pentru 456 de milioane de dolari în urma deciziei de suspendare a tranzacţiilor cu nichel de la începutul primăverii, notează Business Insider.

Fondul de hedging, fondat de investitorul miliardar Paul Singer, a intentat un proces prin intermediul căruia susţine că LME a întrerupt în mod ilegal tranzacţionarea nichelului, după ce preţul metalului a urcat la peste 100.000 de dolari pe tonă, aşa cum a scris şi Ziarul Financiar.

„Când LME a oprit tranzacţionarea nichelului pe 8 martie, a săvârşit o infracţiune. LME şi-a exercitat puterile în mod nerezonabil şi iraţional”, spune Elliott, care a atras, între timp, atenţia Înaltei Curţi de Justiţie din Anglia.

Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX), care deţine în totalitate LME, contestă ideea conform căreia managementul bursei ar fi acţionat în mod ilegal.

„Ar trebui subliniat faptul că LME a lucrat întotdeauna în interesul întregii pieţe. Managementul este de părere că acuzaţia nu are fundamente, iar LME o va contesta cu fermitate”, scrie HKEX.

Bursa de Metale din Londra, care are o istorie de 145 de ani, a oprit tranzacţionarea nichelului timp de opt zile la începutul lunii martie, într-o perioadă marcată de fluctuaţii extreme de preţ.

Sancţiunile aplicate de statele vestice Rusiei, un mare exportator de nichel, au declanşat un short squeeze de proporţii şi, ulterior, au determinat holdingul chinez Tsingshan să achiziţioneze cantităţi uriaşe de nichel pentru a-şi acoperi poziţiile de tip short, în condiţiile în care preţul metalului s-a dublat într-o singură zi.

De altfel, Elliott nu este singurul hedge fund care a ameninţat că va lua măsuri împotriva exchange-ului. Anterior, Cliff Asness, fondatorul AQR Capital Management, a acuzat LME că a „furat banii participanţilor la piaţă, care tranzacţionează în bună credinţă, oferindu-i producătorilor chinezi de nichel şi băncilor lor”.

În prezent, nichelul se tranzacţionează pe LME la 28.000 de tone pe tonă, în creştere cu 34% de la începutul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO