Burse - Fonduri mutuale

Henri Coanda, castig de 25 mil. euro inainte de listare

30.06.2008, 19:11 15

Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni, companie care urmeaza sa se listeze la Bursa, a inregistrat anul trecut o crestere cu 6,1% a profitului net, la 84,38 mil. lei (25,2 mil. euro), potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
La acest profit, compania este evaluata la circa 370-400 mil. euro, avand in vedere multiplicatorul de pret raportat la profit net (PER) la care se tranzactioneaza actiunile Aeroportului International din Viena (Flughafen) pe bursa austriaca.
Aeroportul din Viena a obtinut anul trecut un profit net de 87,4 mil. euro si are o capitalizare de 1,285 mld. euro, actiunile tranzactionandu-se la un PER de aproximativ 15. Aeroportul din capitala austriaca a fost tranzitat anul trecut de 18,8 milioane de pasageri, fata de aproape 5 milioane de pasageri in cazul aeroportului din Otopeni. Spre deosebire de Aeroportul din Viena, insa, care a inregistrat o crestere cu 11% a traficului de calatori in 2007, pe cel din Bucuresti traficul s-a majorat cu peste 40%, ritmul de crestere mai ridicat indicand potential pentru o evaluare mai buna a companiei.
Potrivit estimarilor, afacerile Aeroportului Henri Coanda s-au ridicat anul trecut la circa 78 mil. euro, de la 61,7 mil. euro in 2006. Marja profitului net raportat la cifra de afaceri se ridica astfel la peste 30%. In cazul aeroportului din Viena, marja de profit net este de cira 16%.
Potrivit Top 100 Cele Mai Valoroase Companii realizat de ZF in toamna anului trecut in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, Aeroportul International Henri Coanda era evaluat la 890 mil. euro, pe baza rezultatelor din 2006. Intre timp insa, companiile de pe Bursa au inregistrat corectii puternice, de pana la 50%, iar evaluarile companiilor realizate de analisti au scazut si ele din cauza majorarii primelor de risc.
La inceputul lunii iunie, societatea de brokeraj BT Securities a castigat licitatia pentru listarea Aeroportului Henri Coanda la Bursa de Valori Bucuresti, oferta publica initiala in vederea listarii putand avea loc pana la sfarsitul anului, potrivit reprezentantilor din Ministerul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor, care controleaza 80% din actiunile Aeroportului Henri Coanda, si Fondul Proprietatea, care detine restul de 20%, vor incasa dividende in valoare de 42,19 mil. lei (11,55 mil. euro), reprezentand jumatate din profitul net pe anul trecut. Compania a alocat 40,86 mil. lei (11,2 mil. euro) pentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO