Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Remus Borza: „Astăzi compania stă pe 400 mil. euro. Vrem să o listăm ca să o punem la adăpost, să fie supusă transparenţei totale. Noiembrie este un termen fezabil“.

Remus Borza: „Astăzi Hidroelectrica nu mai datorează un leu nimănui. E o performanţă să plăteşti aproape un miliard de euro din forţe proprii.“

Remus Borza: „Astăzi Hidroelectrica nu mai datorează un leu nimănui. E o performanţă să plăteşti aproape un miliard de euro din forţe proprii.“

Autor: Roana Rotaru

22.06.2016, 00:06 1083

Hidroelectrica, cel mai preţios activ al statului, a ieşit din insolvenţă, reuşind să-şi plătească toate datoriile pe care le avea, de aproximativ 1 miliard de euro. După patru ani de restructurări, compania a scăpat de contactele parazitare încheiate cu „băieţii deştepţi” şi de cheltuielile nejustificate, pe care le-a redus „la sânge”.

„Astăzi, după patru ani de transformare profundă, de optimizare a costurilor, de tăiat în carne vie, vorbim de cea mai profitabilă companie din România. Astăzi Hidroelectrica nu mai datorează un leu nimănui. E o performanţă să plăteşti aproape un miliard de euro din forţe proprii. Asta face diferenţa dintre un management proactiv şi unul de cumetrie“, a spus Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul campaniei.

Principalii factori care au dus Hidroelectrica în insolvenţă au fost contractele de vânzare a energiei sub preţul de producţie, contractele de mentenanţă externalizate, fondurile de salarii nejustificat de mari, din care aproximativ 60% reprezentau doar primele, dar şi altele. „În 2012 am preluat cea mai datornică companie din România, cu o datorie de un miliard de euro, cu o pierdere de 170 milioane de euro, cu o trezorerie negativă, cu peste 500 de contracte împovărătoare, pentru că la Hidroelectrica nu au fost zece «băieţi deştepţi», ci 500. În primele luni am identificat 497 de contracte de prestaţii fictive şi de achiziţionare de produse de proastă calitate. În 2012, 63% dintre contractele de mentenanţă erau externalizate către 200 de companii, iar 59% din fondurile de salarii reprezentau primele”, a spus Borza.

Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania urmează să fie listată la bursă în luna noiembrie a acestui an, 90% din operaţiunile necesare listării fiind deja în derulare.

„Astăzi Hidroelectrica nu mai are nevoie de investitori, stă pe 400 de milioane de euro. Vrem să o listăm ca să o punem la adăpost, să fie supusă transparenţei totale. Noiembrie este un termen fezabil. Nu văd niciun impediment pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus administratorul judiciar al celui mai mare producător de energie din România.

Onorariul lui Remus Borza pentru scoaterea companiei Hidroelectrica din insolvenţă este de 0,21% din ceea ce a generat ca plusvaloare, adică din EBITDA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO