Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica are aprobarea statului pentru a depune oferta de achiziţie a CEZ România. Fondul Proprietatea a lipsit de la AGA

Hidroelectrica are aprobarea statului pentru a depune...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2020, 00:07 1478

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a primit joi aprobarea statului român, în calitate de acţionar majoritar, pentru a depune oferta angajantă de achiziţie a activelor CEZ România. Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% la Hidroelectrica, nu a avut ieri un reprezentant la AGA.

Tranzacţia prin care CEZ îşi vinde active din Ro­mâ­nia este evaluată de ZF la circa 1 mld. euro şi prin urmare ar putea fi una dintre cele mai mari tranzacţii din energie din ultimii ani şi în urma căreia Hidroelectrica şi-ar putea diversifica sursele folosite pentru producţia de energie.

„Cu majoritatea voturilor deţinute de acţionari, aprobă întocmirea şi depunerea unei oferte angajante a Hidroelectrica, singura pentru perimetrul tranzacţiei sau în consorţiu, la termenul solicitat de CEZ, în cadrul procesului de vânzare a grupului CEZ România, condiţionată de aprobarea ulterioară a acesteia de către Adunarea Generală a Acţionarilor“, este decizia luată joi la AGA Hidroelectrica.

De asemenea, Hidroelectrica a primit aprobare şi pentru a se împrumuta în scopul achiziţiei de participaţii, în vederea diversificării portofoliului.  

Săptămâna aceasta, Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% al Hidroelectrica, spunea că achiziţia CEZ nu ar fi una oportună, întrucât ar putea afecta procesul de listare a Hidroelectrica şi evaluarea potenţială a companiei.

La începutul lunii iunie, Electrica (EL), companie la care statul are 48,8% a anunţat că intenţionează ca în consorţiu cu Hidroelectrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) să achiziţioneze active ale CEZ România.

CEZ vrea să iasă din România pentru a se concentra pe dezvoltarea în Cehia a unor centrale nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO