Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica, cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, încheie primele nouă luni din 2024 cu un profit net de 3,5 mld. lei, minus 32% şi venituri mai mici cu 25% la 7,2 mld. lei pe fondul unei producţii în scădere. Profitul, uşor peste buget

Hidroelectrica, cea mai mare companie de la Bursa de...

Autor: Liviu Popescu

14.11.2024, 18:03 8670

Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori, a încheiat primele nouă luni din 2024 cu un profit net de 3,5 mld. lei, în scădere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile au scăzut cu 25% la 7,2 mld. lei, potrivit raportului publicat joi seară la bvb.ro.

“În primele nouă luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de scăderea producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie electrică vândută, precum şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie. Se observă o contribuţie semnificativă a rezultatelor din primele cinci luni ale anului 2024 la scăderile înregistrate în primele nouă luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate). Această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a Societăţii”, potrivit raportului.

Potrivit bugetului pe 2024, veniturile la 9 luni sunt în creştere cu 2% faţă de cele bugetate pentru această perioadă în timp ce profitul net este mai mare cu 1%.

În T3 compania de stat a avut venituri de 2 mld. lei, minus 20% faţă de T3/2023 şi un profit net de 842 mil. lei, minus 32%.

“Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primele 9 luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în perioada ianuarie-septembrie 2024 această cantitate fiind de 11.053 GWh. Această scădere a fost cauzată în special de condiţiile hidrologice deficitare înregistrate în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aprox. 19% faţă de perioada similară a anului 2023”.

Compania are o capitalizare bursieră de 54,9 mld. lei. De la începutul anului 2024 acţiunile au scăzut cu 5%. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 15%.

"Comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2023, veniturile aferente tranzacţiilor încheiate pe piaţa angro în perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinaţi în special de: deficitul hidrologic, caracterizat atât de reducerea debitului Dunării (cu 9% în semestrul 1, respectiv cu 6% în trimestrul 3 din anul 2024 faţă de perioadele similare ale anului 2023), cât şi de scăderea debitelor râurilor interioare; scăderea în primele 5 luni ale anului 2024 a preţului energiei pe piaţa SPOT sub preţul de referinţă aferent tranzacţionării prin intermediul MACEE, coroborat cu diminuarea cererii din partea furnizorilor înscrişi la MACEE, fapt ce a determinat forţarea producătorilor desemnaţi în cadrul acestui mecanism să vândă energia disponibilă exclusiv pe piaţa SPOT până la data expirării obligativităţii tranzacţionării prin intermediul MACEE. Influenţa acestor factori a avut ca rezultat scăderea veniturilor înregistrate în perioada ianuarie-septembrie 2024 pe pieţele angro cu 36% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels