Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica decide pe 28 mai soarta dividendelor de 960 mil. lei

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

19.05.2015, 00:04 824

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, aflat în insolvenţă, a convocat pe 28 mai Adunarea Generală a Acţionarilor companiei pentra a aproba propunerile de dividend pentru anul 2014.

Pe 6 aprilie, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru ZF că va propune creditorilor şi acţionarilor companiei distribuţia de dividende reprezentând 80% din profitul record de 1,2 miliarde de lei raportat în 2014. Distribuţia s-ar ridica la 960 milioane de lei (valoare brută).

Statul, care prin Ministerul Energiei deţine 80% din capitalul companiei, ar urma să încaseze dividende în valoare brută de 768 mil. lei (174 mil. euro) de la Hidro­electrica. Dividen­dele pe care statul le va încasa de la Hidroelectrica sunt mai mici decât dividendele înca­sate de la Romgaz (849 mil. lei în contul unei participaţii de 70% din capital) şi mai mari decât dividendele încasate de la grupul de distribuţie Electrica (121 mil. lei în contul unei participaţii de 48,7% din capital), cele­lalte două perle ener­getice din portofoliul statului. Potrivit legii, companiile de stat sunt obligate să distribuie cel puţin 50% din profit sub formă de dividende. 

Al doilea acţionar al Hidroelectrica este Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20% din capital. Fondul ar avea de încasat dividende de 192 milioane de lei (43,6 mil. euro). Suma pe care fondul o va încasa este peste valoarea dividendelor de la Petrom, cea mai valoroasă participaţie din portofoliu, în cuantum total de 120,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO