Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica, perla statului din energie, şi-a bugetat pentru 2020 venituri de 3,9 miliarde de lei şi un profit net de 1,1 mld. lei. Pentru achiziţia de participaţii, cel mai probabil de la CEZ, compania şi-a bugetat 3,8 miliarde de lei

Hidroelectrica, perla statului din energie, şi-a bugetat...

Autor: Liviu Popescu

25.03.2020, 18:49 354

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, şi-a bugetat pentru 2020 venituri totale de 3,9 miliarde de lei, în scădere cu 10% faţă de cele realizate anul precedent, şi un profit net mai mare cu 23% la circa 1,1 mld. lei.

În proiectul de buget supus votului acţionarilor pe 24 aprilie 2020, respectiv Ministerul Energiei (80%) şi Fondul Proprietatea (20%) nu se menţionează dacă indicatorii financiari sunt bugetaţi luând în calcul criza generată de răspândirea coronavirusului în România.

“Veniturile sunt influenţate în principal de aplicarea Ordinului ANRE 216/2019 – conform acestuia şi a deciziilor ANRE, Hidroelectrica este obligată să vândă o cantitate de 3.155.651 MWH cu un preţ mediude 102,54 lei/MWH pe piaţa reglementată, mult inferior preţurilor din alte pieţe”, se arată în nota care fundamentează bugetul companiei.

Un indicator care iese în evidenţă este cel cu privire la cheltuielile de investiţii, respectiv 4,3 miliarde de lei, faţă de doar 185 mil. lei în anul precedent. Din această sumă, circa 3,8 miliarde de lei sunt menţionate la capitolul “achiziţii participaţiuni”.

Hidroelectrica vrea să depună oferta angajantă pentru activele CEZ România, singură sau în consorţiu, şi să se împrumute pentru „diversificarea portofoliului“, potrivit convocatorului anterior al companiei.

Astfel compania de stat a convocat acţionarii pentru 14 aprilie 2020 pentru a solicita aprobarea întocmirii şi depunerii unei oferte angajante la termenul solicitat CEZ în cadrul procesului de vânzare (M&A) a grupului CEZ în România.

întrebarea este dacă statul român va semna ceea ce ar putea să devină cea mai mare achiziţie a unei companii de stat de la Revoluţie încoace în contextul în care gripa izbucnită în China ar urma să pună presiune pe finanţele publice.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO