Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica plăteşte la termen taxe şi impozite de 223 mil. lei. Compania menţionează că poate acorda dividende de 870 mil. lei către statul român, adică 90% din profitul pe 2019

Hidroelectrica plăteşte la termen taxe şi impozite de...

Autor: Roxana Rosu

26.03.2020, 17:05 240

Managementul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a luat decizia de a plăti la termen sarcinile fiscale ce revin companiei şi de nu a face uz de posibilitatea de amânare a achitării acestora în contextul problemelor generate de COVID19.

Astfel, la data de 25 martie compania a achitat către bugetul de stat suma de 189 de milioane lei reprezentând impozit pe profit şi TVA, urmând ca până la data de 31 martie să plătească taxe şi impozite locale în valoare de 34 milioane de lei.

De asemenea, Hidroelectrica estimează că va distribui dividende de 867 milioane lei către statul român, cu un procent de distribuire de 90% din profitul net distribuibil aferent anului 2019.  

Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei şi un profit net de 1,33 miliarde lei.

”Este o decizie pe care am luat-o pentru a sprijini autorităţile centrale şi locale în efortul de limitare şi combatere a COVID19. Suntem conştienţi că este nevoie de un efor financiar semnificativ pe care statul român îl face pentru cetăţenii săi şi considerăm că şi noi, la rândul nostru trebuie să ne alăturăm acestui demers. Este un moment în care toate companiile cu forţă financiară, aşa cum este şi Hidroelectrica, trebuie să arate solidaritate. Oricât de tentante ar putea părea facilităţile şi înlesnirile fiscale oferite în aceste zile, noi, cei care avem posibilitatea de a ne plăti îndatoririle trebuie să o facem, din spirit de responsabilitate socială”,  a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru 2020 venituri totale de 3,9 miliarde de lei, în scădere cu 10% faţă de cele realizate anul precedent, şi un profit net mai mare cu 23%, la circa 1,1 mld. Lei, potrivit datelor din convocatorul următoareai AGA.

În proiectul de buget supus votului acţionarilor pe 24 aprilie 2020, respectiv Ministerul Energiei (80%) şi Fondul Proprietatea (20%), nu se menţionează dacă indicatorii financiari sunt bugetaţi luând în calcul criza generată de răspândirea coronavirusului în Ro­mânia. 

Hidroelectrica vrea să depună oferta angajantă pentru activele CEZ România, singură sau în consorţiu, şi să se împrumute pentru „diversificarea portofoliului“, potrivit convocatorului anterior al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO