Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica, profit net de 806 mil. lei şi venituri de 1,9 mld. lei în S1 2020. Încercarea de achiziţie a CEZ România, sub numele de cod ENESCU

Hidroelectrica, profit net de 806 mil. lei şi venituri...

Autor: Liviu Popescu

20.08.2020, 11:20 3210

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a încheiat primul semestru din 2020 cu un profit net de 806 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de prima jumătate din 2019, şi cu venituri mai mici cu 23% la 1,9 miliarde de lei, arată calculele realizate de ZF din raportul consiliului de administraţie supus votului acţionarilor.

“Veniturile din exploatare au scăzut în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, ca urmare a hidraulicităţii scăzute şi a diminuării preţului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum şi faptul că Hidroelectrica a fost obligată să vândă şi mai multă energie electrică pe piaţa reglementată decât în semestrul I al anului 2019 şi la un preţ şi mai mic. Acest lucru a dus şi la diminuarea cheltuielilor de exploatare”, se arată în raportul semestrial al companiei.

Despre achiziţia CEZ România, proiect denumit ENESCU în raportul semestrial, Hidroelectrica dezvăluie că pe 27 ianuarie 2020 a fost selectată de Societe Generale, consultantul CEZ, pentru faza a doua a procesului în urma analizei indicative.

“Ca urmare a pandemiei generată de Covid-19 la nivel mondial, în România s-a instituit starea de urgenţă începând cu data de 16.03.2020. În perioada stării de urgenţă, autorităţile au emis ordonanţe militare prin care s-au stabilit anumite măsuri de organizare şi funcţionare a societăţii. La data de 9.04.2020 a fost emisă Ordonanţa Militară nr. 8, prin care la art.15 s-au suspendat procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Naţional, indiferent de forma de proprietate a acestora, pe perioada stării de urgenţă”.

Hidroelectrica împreună cu consultantul EY au analizat atât posibilitatea companiei de a depune singură o ofertă, cât şi pe aceea de formare a unui consorţiu pentru a maximiza şansele de succes ale tranzacţiei, plecând de la premisa de compatibilitate a partenerului raportată la entităţile de interes;

“La data de 25.06.2020, Hidroelectrica a depus în Consorţiu cu Electrica şi SAPE, Oferta angajantă pentru întreg perimetrul tranzacţiei”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO