Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica se bate cu Petrom pentru locul I pe bursă, iar CE Oltenia aşteaptă restructurarea

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei privatizare din Departamentul pentru Energie: CE Oltenia este un model greşit de aplicare a principiului de integrare verticală.

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei privatizare din Departamentul pentru Energie: CE Oltenia este un model greşit de aplicare a principiului de integrare verticală.

Autor: Radu Bostan

16.12.2014, 00:08 1458

Guvernul îşi menţine obiectivul ca anul viitor să aducă pe bursă cei mai mari producători de energie din ţară, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, responsabil de privatizări la Departamentul pentru energie.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mare producător de energie termo, format în anul 2012 prin fuziunea a patru termocentrale şi minele din bazinul Olteniei care le aprovizionau cu lignit.

Structura rezultată a avut afaceri de peste 2,5 miliarde de lei şi mai mult de 18.600 de angajaţi, însă costurile mari de producţie şi preţul mic al energiei pe piaţă au erodat profitabilitatea companiei. CEO a raportat pierderi de 290 mil. lei pe primele nouă luni ale anului 2014.

„Complexul Energetic Oltenia este un model greşit de aplicare a principiului de integrare verticală. În 2012 au intrat în companie şi capacităţi performante, dar şi unele care nu-şi găseau loc în piaţă nici atunci când preţul mediu era 220 lei/MWh“, a spus Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei privatizare din Departamentul pentru Energie, într-un interviu cu ZF.

Acum preţul pe piaţă se situează în jurul cifrei de 165-170 lei/MWh, în timp ce costul mediu de producţie în CEO este de 200 lei/MWh. Însă luate ca entităţi separate, termocentralele din complex au posibilitatea de a produce mai ieftin, iar Dumitraşcu susţine că doar acestea ar trebui să fie păstrate dacă compania ar fi restructurată. Unităţile mai apropiate de limita sustenabilităţii sunt centrala Rovinari, care a avut un cost mediu de 179,1 lei/MWh în primul semestru, şi centrala Craiova II, cu un cost de 168,1 lei/MWh, potrivit raportului Consiliului de Supraveghere. Reducerea capacităţii de producţie energetică ar impune şi redimensionarea segmentului minier al companiei, unde lucrează trei sferturi din angajaţi.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro