Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica vrea să dezvolte cu austriecii de la Verbund un proiect de producere, transport şi vânzare a hidrogenului verde. Transportul, pe Dunăre către ţări precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia

Hidroelectrica vrea să dezvolte cu austriecii de la...

Autor: Liviu Popescu

26.02.2021, 14:32 5997

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, companie evaluată la circa 26 de miliarde de lei, convoacă acţionarii pe 29 martie 2021 pentru a aproba un memorandum cu austriecii de la Verbund, producător de energie electrică, pentru dezvoltarea în comun a proiectului “Green Hydrogen @ Blue Danube” de producere, transport şi vânzare a hidrogenului “verde”.

Ce presupune “Green Hydrogen @ Blue Danube”:

Producţia de hidrogen “verde” prin electroliza apei la scară largă în România, utilizând un mix de energie verde (eoliană off grid şi hidro on-grid).

Transportul hidrogenului pe Dunăre către utilizatori din ţările programului Transnaţional Dunărea Interreg, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Moldova, Ucraina. “Transport low-cost pe Dunăre, prin intermediul unei flote dedicate de barje-tanc (atât cu propulsie cât şi fără propulsie, propulsia fiind tot “verde”).

Implementarea infrastructurii necesare pentru utilizarea hidrogenului în statele membre participante, de-a lungul Coridoarelor Reţelei trans-europene de transport (TEN-T).

Hidroelectrica menţionează că valoarea concretă a obiectivului de investiţie va fi stabilită pe baza studiului de fezabilitate care va fi aprobat de organele de conducere a corporativă a partenerilor.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar şi cea mai aşteptată listare la Bursa de VAlori Bucureşti, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 1,45 mld. lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul precedent, dar cu venituri în scădere cu 8,7%, la 3,9 mld. lei.

Statul român prin Ministerul Energiei are 80% din Hidroelectrica, în timp ce restul de 20% îi revin Fondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO