Burse - Fonduri mutuale

Holdingul Roca Industry şi-a bugetat pentru 2023 afaceri de 466 mil. lei şi un profit net de 18,3 mil. lei „Ţintim realizarea a trei tranzacţii de minim 20 mil. euro”

Holdingul Roca Industry şi-a bugetat pentru 2023 afaceri...

Autor: Tibi Oprea

08.03.2023, 19:42 628

ROCA Industry (simbol bursier ROC1), primul holding românesc de companii de materiale de construcţii, lansat de ROCA Investments, a anunţat investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti că pentru anul 2023 se aşteaptă la un profit net de 18,3 mil. lei, o cifră de afaceri de 466,3 mil. lei şi o EBITDA de 64,5 mil. lei, potrivit estimărilor din bugetul de venituri şi cheltuieli.

Astfel, principalele obiective ale anului 2023, la nivel consolidat, privesc asigurarea unei creşteri solide a grupului, generând a marjă brută de 26%, o marjă EBITDA de 14% şi o marjă netă de 4%.

Roca Industry operează şi implementează strategia de business prin intermediul companiilor sale deţinute direct sau indirect: Bico Industries SA, Sarcom SRL, Terra Impex SRL, Eco Euro Doors SRL, Dial SRL şi Europlas Lux.

„După un 2022 în care holdingul a crescut în primul rând prin M&A, acest an va fi anul consolidării pentru Roca Industry. Managementul companiei se aşteaptă la un mediu nefavorabil, cel puţin în primele 2-3 trimestre, iar principalele planuri ale holdingului se îndreaptă într-acolo. Cum să navigăm în ape tulburi şi să ieşim din furtună mai puternici decât am intrat. Cum să fim agili şi rezilienţi, atenţi la oportunităţile din piaţă, gata să ne consolidăm poziţia”, scrie ROCA Industry în raport.

Grupul îşi propune ca în acest an să îşi crească cu 77% cifra de afaceri, creştere care are la bază extinderea canalelor de distribuţie, o creştere a cantităţilor vândute, dar şi preluarea integrală în situaţiile consolidate a companiilor intrate în cadrul holding-ului pe parcursul anului 2022.

În urma investiţiilor previzionate pentru 2023, EBITDA este estimată să crească de 2,8 ori faţă de 2022. EBITDA „ este erodată de amortizarea imobilizărilor filialelor, amortizarea fondului comercial, mărcilor şi relaţiilor cu clienţii, identificate în urma combinărilor de întreprinderi, rezultatul financiar negativ (reprezentând în principal dobânzi bancare) şi impozitul pe profit”.

Obiectivul holdingului este ca în trei ani de la înfiinţare să ajungă să îşi desfăşoare activitatea prin intermediul a 8-10 companii complementare care, la rândul lor, să facă achiziţii. 2023 este cel de-al doilea an de activitate al holdingului pe piaţă. Este important de precizat faptul că datele prezentate mai sus nu includ tranzacţii noi în care este implicat/va fi implicat holdingul pe parcursul lui 2023.

„În acest moment Roca Industry nu are o imagine de ansamblu asupra acestor tranzacţii, dar ţinteşte realizarea a trei tranzacţii, fie direct în holding, fie în companiile din grup, cu o valoare totală de minim 20 mil. EUR, companii care să adauge la EBITDA cumulată cel puţin 3 mil EUR/an”, scrie compania.

Roca Industry este controlată în proporţie de 60,8% de Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments şi are 167,9 mil. lei capitalizare. Acţiunile ROC1 au un minus de 11,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,7 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO