Atâta vreme cât vom trăi într-un context de lichiditate abundentă, riscul unei corecţii semnificative şi de durată este mai redus. Deşi există riscuri de corecţii pe pieţele globale, lichiditatea abundentă şi politicile băncilor centrale ajută la menţinerea stabilităţii pieţelor, însă aceste condiţii se pot schimba rapid, susţine Horia Braun, CEO al Erste Asset Management.
„Dacă m-aş uita din perspectivă macroeconomică ce ar fi un semnal precursor al unei corecţii mai de durată, experienţa ultimilor ani în care pieţele au fost inundate de lichiditate de către băncile centrale ne face să fim foarte atenţi la acest aspect. Adică atunci când am avut tot felul de episoade de scăderi în piaţă, de fiecare dată cumva lichiditatea din piaţă a făcut ca să existe la un moment dat cumpărător, să vină banii şi să reuşească piaţa să recupereze acele scăderi. Deci, atâta vreme cât vom trăi într-un context de lichiditate abundentă, riscul unei corecţii semnificative şi de durată este ceva mai redus. Iar acum suntem chiar într-o perioadă în care băncile centrale ne spun că vor să meargă în acelaşi sens cu piaţa, adică vor ca economia să crească. Asta înseamnă ca pieţele, din perspectiva lor, ar trebui să s-o ducă bine, pentru că altfel consumatorul avea de suferit şi ar duce la o la o restrângere a creşterii economice”, a spus el în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital 2024.
Ce a mai declarat Horia Braun în cadrul evenimentului ZF:
• Deci, nu ştiu dacă suntem neapărat în pragul unei astfel de corecţii, dar lucrurile în termen de lichiditate se pot schimba destul de repede şi asta vedem şi pe piaţa locală. Excesul de lichiditate fluctuează destul de mult, e multă volatilitate acolo, dar dacă ar fi, aici m-aş uita mai atent.
• În cazul nostru sunt doi piloni de creştere importantă anul acesta: primul pilon - investiţiile recurente care au înregistrat o creştere destul de semnificativă şi avem tot mai mulţi clienţi care recurg la acest tip de investire, iar al doilea pilon - între produsele noastre fondurile diversificate au fost cele care au atras atenţia şi interesul investitorilor şi dintre ele acele fonduri care au expunere ceva mai mare pe piaţa de acţiuni ajută foarte mult evoluţia bună a bursei de la noi, dar şi evoluţia burselor internaţionale.
• Şi noi credem că în continuare această creştere pe care am văzut-o anul acesta e una solidă, chiar dacă poate vom avea nişte evoluţii mai puţin spectaculoase pe pieţele bursiere, este o creştere sănătoasă şi faptul că clienţii se îndreaptă spre produse diversificate înseamnă că înţeleg din ce în ce mai bine fenomenul pieţelor financiare şi avem încredere că vor rămâne alături de piaţă pe termen lung. Cred că funcţionează.
• Noi lansăm un produs dacă vedem cerere în piaţă pentru el, adică trebuie să anticipăm o cerere semnificativă. Din punctul meu de vedere, cred că lansarea unui fond nou are sens dacă într-un orizont de doi - trei ani pot să adun 50 de milioane de euro în el şi, ţinând cont că deja acoperim destul de bine piaţa locală din perspectivă de instrumente cu venit fix şi de piaţă de capital, este destul de mică marja. Clienţii băncii au acces la peste 50 de fonduri cu acoperire globală şi foarte bine diversificată şi din punctul de vedere geografic şi din punctul de vedere al claselor de active.
• Deci pe partea de produse noi, un fond nou, cred că este mai important să creştem penetrarea şi diversificarea în portofoliile clienţilor, pentru că acolo încă vedem potenţial important, spun eu.
• Dacă facem referire la piaţa locală, ce ar fi un semnal pentru piaţa locală pentru corecţie ar fi o corecţie pe piaţa globală, pentru că în continuare există o corelaţie mare şi sentimentul de risc de pe pieţele internaţionale dictează şi sentimentul de risc de pe piaţa locală. Este cumva normal acest lucru. Ce prefigurează o eventuală cădere pe pieţele globale este mult mai dificil de determinat.
• Sunt de acord că a face un market timing pe pieţe internaţionale este un exerciţiu extrem de dificil. De asta, pentru fiecare fond al nostru şi pe fiecare portofoliu pe care îl administrăm avem în general o alocare strategică, care este o alocare ţintă pe termen lung şi există deviaţii de la această alocare strategică, pentru că până la urmă suntem manageri de portofoliu şi manageri de active cu strategie activă de investiţie şi avem deviaţii tactice, dar acele deviaţii tactice sunt controlate, există nişte limite în jurul alocării strategice. Nu putem să deviem extrem de mult.
• Nu aş comenta situaţia specifică legată de eventuale astfel de vânzări, dar aş vrea să evidenţiez faptul că tocmai din cauza unor potenţiale situaţii de acest gen, mai ales într-un context în care poate piaţa n-ar fi pe un trend de creştere, tocmai din acest motiv e nevoie de administrarea activă a portofoliului de active management, pentru că atunci când evaluez dacă să ai o expunere mai mare sau mai mică pe o anumită acţiune, ţii cont sigur şi de performanţa financiară a emitentului, de fundamente, dar ţii cont şi de aspecte tehnice, să zicem şi de raportul dintre cererea şi ofertă pentru acţiuni.
• În modul acesta poţi să eviţi eventuale situaţii în care există un over-hand, adică un exces de ofertă pe piaţă care să ducă preţul în jos şi, eventual, poţi găsi şi oportunităţi în piaţă în anumite momente.