Burse - Fonduri mutuale

Horia Cardoş, Agroland Business System: Asigurăm investitorii că pentru 2-3 ani, cel puţin, zona agroalimentară din România va genera multe oportunităţi şi profituri

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Horia Cardoş, Agroland Business System: Asigurăm...

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2022, 14:50 1063

Sectorul agroalimentar din România are oportunitatea de a realiza profituri importante în următorii ani, întrucât poziţia ţării noastre în peisajul regional şi global capătă o nouă dimensiune în contextul războiului din Ucraina, care scoate momentan din piaţă parţial sau integral jucători precum Ucraina, Rusia sau Belarus, a explicat Horia Cardoş, CEO, Agroland Business System, în cadrul evenimentului ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

„Vom continua investiţiile şi ne dorim ca piaţa de capital să reprezinte una dintre cele mai importante surse de finanţare în afară de credite bancară şi sursele generate în companie. În continuare, ne dorim să avem un parteneriat cu investitorii noştri şi îi asigurăm că pentru 2-3 ani, cel puţin, zona agroalimentară din România va genera foarte multe oportunităţi şi, în consecinţă, şi profituri pentru firmele cu experienţă şi firmele capabile să valorifice aceste oportunităţi”.

România este al zecelea exportator al lumii în zona de cereale, iar odată cu închiderea parţială sau integrală a pieţelor din Ucraina şi Rusia cererea va creşte, iar odată cu ea cresc şi preţurile. Totodată, există state care încep să blocheze exporturile de cereale.

„O altă informaţie foarte proaspătă, se pare că 40% din suprafeţele planificate a fi semănate în această primăvară în Ucraina nu vor putea fi semănate, înseamnă că peste 10 milioane de tone vor lipsi din producţia Ucrainei, care iarăşi va pune presiune pe preţurile cerealelor şi, evident, se va duce în preţul alimentelor”.

Horia Cardoş a punctat că România importă astăzi alimente în valoare de circa 9 miliarde de euro, iar contextul actual ar putea aduce oportunităţ pentru companiile din sectorul agroalimentar românesc.

„Practic, peste 50% din hrana comercializată în reţelele de magazine este importată. Aceasta este o mare vulnerablitate a României în condiţiile în care ţări din UE sau din afara UE interzic exporturile de produse agricole deocamdată. În UE nu se pot pune bariere de acest gen, dar putem vedea probleme şi provocări în acest sector. Pentru noi acestea sunt oportunităţi – sigur, pentru consumatorul final este o problemă creşterea preţurilor din zona alimentară – pentru producători poate fi şi este o oportunitate”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022:

  • Datorită faptului că jumătate din hrană o importăm astăzi şi în discuţiile cu autorităţile din România înţelegem că sunt deja planuri şi vor fi planuri importante pentru asigurarea securităţii alimentare a României. Nu este puţin lucru, mai ales când se vede cât de fragili suntem.
  • Pivotăm şi chiar vrem să ne uităm spre preluarea unor alte companii din zona de food pentru că vedem profituri importante în anii care vin în acest sector şi vrem să profităm. Mai ales că am investit destul de mult deja în ultimii doi ani atât în partea de genetică, şi-anume producţia de pui de-o zi, cât şi în partea de producţie de furaje, iar acestea ne dau o poziţie foarte favorabilă faţă de majoritatea producătorilor care nu au în cadrul grupului lor posibitatea să surseze în acest fel.
  • Anul acesta avem programate investiţii de 17 milioane de lei, atât pe platforma de la Mihăileşti, dezvoltarea capacităţii de producţie, de incubaţie, adică producţie de genetică, cât şi în reţeaua de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO