Burse - Fonduri mutuale

Horia Ciorcila: Cred ca iarna asta va fi grea, dar suntem mai optimisti decat acum 6 luni

Horia Ciorcila: Cred ca iarna asta va fi grea, dar suntem mai optimisti decat acum 6 luni

Horia Ciorcila, presedintele si fondatorul Bancii Transilvania

03.11.2009, 23:20 24

HoriaCiorcila, presedintele si fondatorul Bancii Transilvania (TLV) -cea mai mare banca cu capital majoritar privat romanesc, crede caurmatoarele luni vor fi extrem de dificile pentru economiaromaneasca, care nu a iesit inca din criza.
"Cred ca iarna asta va fi grea. Speram ca lucrurile se vorimbunatati, dar pentru asta este nevoie de consens la toatenivelurile, iar din acest punct de vedere criza nu arata ca s-aterminat. Noi suntem pregatiti sa facem fata in orice conditii. Inorice caz, suntem mai optimisti decat in urma cu trei sau saseluni", a declarat Ciorcila.
Banca Transilvania a raportat in trimestrul al treilea cele maibune rezultate din ultimul an, respectiv un profit net de 37,2 mil.lei (8,7 mil. euro), de aproape patru ori mai mare decat profitulcumulat realizat in precedentele trei trimestre. Cu toate acestea,costurile de risc aferente creditelor neperformante au continuat sacreasca, ajungand dupa primele noua luni ale anului la 358 mil. lei(84 mil. euro). Profitul operational inainte de provizioane a urcatin primele noua luni cu 83%, la 418 mil. lei (98 mil. euro).
"Rezultatele sunt satisfacatoare, avand in vedere conditiileactuale de piata. Suntem legati de economia reala romaneasca si nuavem ce face altceva. Incercam sa-i ajutam pe clientii nostri, iarcand acestia identifica oportunitati, acestea devin sioportunitatile noastre. Din acest motiv, vom merge in continuare cutrendul economiei romanesti si cu trendul Bursei", a explicatCiorcila.
El a mai precizat ca o buna parte din activitatea de creditareconsta in refinantari ale creditelor deja existente sau inrefinantarea clientilor de la alte banci.
In trimestrul al treilea, soldul creditelor acordate de BancaTransilvania a crescut cu 270 de milioane de lei (circa 63 demilioane de euro), dupa ce inregistrase o usoara scadere in primulsemestru, ajungand la 11,14 mld. lei (circa 2,62 mld. euro). Inaceeasi perioada, depozitele atrase au crescut cu 800 de milioanede lei (188 de milioane de euro), la 14,19 mld. lei (3,33 mld.euro). Astfel, raportul dintre credite si depozite ramanesubunitar, la circa 0,84, potrivit raportarilor bancii.
Ciorcila mai spune ca spera ca IFC sa-si converteasca obligatiunilein valoare de 20 mil. dolari in actiuni, ceea ce ar face dindivizia de investitii a Bancii Mondiale unul dintre cei maiimportanti actionari ai bancii, cu 3,5% din capital.
Obligatiunile in valoare de 25 mil. dolari emise in 2005 pot ficonvertite pana la sfarsitul lunii, la un pret de 1,5049lei/actiune, stabilit pe baza pretului mediu de pe Bursa dinultimele 90 de sedinte. Ieri, titlurile TLV se tranzactionau la1,78 lei, astfel ca investitorii ar obtine un randament de 18% princonversia obligatiunilor.
Banca Transilvania are in prezent o capitalizare de 438 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO