Burse - Fonduri mutuale

Horia Gustă, AAF: Europenii s-au confruntat cu scăderea valorii economiilor din depozite bancare cu 14% în ultimii zece ani. În aceeaşi perioadă, randamentele fondurilor deschise de acţiuni au plus 6,5%

Horia Gustă, AAF: Europenii s-au confruntat cu scăderea...

Autor: Eduard Ivanovici

07.12.2022, 10:25 140

„Preşedintele EFAMA (European Fund and Asset Management Association  – n.r.) spune că europenii s-au confruntat cu scăderea valorii economiilor din depozite bancare cu 14% în termeni reali în ultimii 10 ani. În aceeaşi perioadă, randamentele fondurilor de acţiuni de tip OPCVM (organisme de plasament colectiv în valori mobiliare – n.r.), adică fonduri deschise, au ajuns la 6,5% în termeni reali peste inflaţie. Cam aşa stau lucrurile şi în România, chiar dacă calculele nu sunt exact la fel”, a spus Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, în cadrul evenimentului „Între riscuri şi oportunităţi. Dezbatere cu administratorii de fonduri”, organizat miercuri de către Bursa de Valori Bucureşti.

 

Alte afirmaţii din timpul conferinţei:

 

Se pare că dobânzile încep să scadă. Un semnal în acest sens este dat de emisiunile Fidelis de luna aceasta, care arată randamente mai scăzute prin comparaţie cu cele din urmă cu trei luni.

Avem un 1 ianuarie 2023 care vine cu o modificare legislativă din perspectiva impozitării, redusă de la 10% la 1%, respectiv 3%. Avem alte veşti bune care ne fac să credem că administratorii transferă încredere către investitori. Numărul de investitori este în creştere faţă de T3/2021.

De asemenea, avem un activ istoric al fondurilor de investiţii alternative. Este cel mai mare activ aflat în gestiunea societăţilor de administrare a fondurilor de investiţii alternative. Pe termen scurt, fondurile de investiţi înregistrează randamente negative, însă pe termen lung, lucrurile sunt în sens invers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO