Burse - Fonduri mutuale

Horia Gustă, Preşedinte AAF, la Summitul Administratorilor de Fonduri, 2021: Industria a ajuns la cifre istorice. Faţă de anul trecut, avem 100.000 de investitori noi în fonduri de investiţii şi ajungem la active de 10 mld. euro, 5% din PIB-ul României

Horia Gustă, Preşedinte AAF, la Summitul...

Autor: Eduard Ivanovici

28.09.2021, 11:07 183

Horia Gustă, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), spune că industria de asset management a ajuns să gestioneze active de aproximativ 10 mld. euro, circa 5% din PIB-ul României, iar faţă de septembrie 2020 numără cu 100.000 de investitori mai mult.

„Industria a ajuns la cifre istorice din punct de vedere al numărului de investitori. Sunt 122 de fonduri şi ajungem la 5% din PIB-ul României sub gestiune – active de 10 miliarde de euro. Între timp, Bulgaria are active de un miliard de euro, 2% din PIB. Faţă de anul trecut, avem 100.000 de investitori noi în fonduri de investiţii”, a afirmat Horia Gustă.

Preşedintele AAF a fost prezent marţi în cadrul primei zile a Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a treia, 2021.

„Proiectul Economiseşte Inteligent este un proiect de educaţie financiară. Avem mai multe de făcut, trebuie să lucrăm la o zonă financiar-fiscală. Lucrăm cu BVB şi cu Asociaţia Brokerilor pentru a pune pe masa iniţiativei parlamentare a domnului Sebastian Burduja un proiect cu cifre concrete, care să simplifice birocraţia declaraţiei unice, care înseamnă crearea prealabilă a unui spaţiu virtual, dar şi o scădere a impozitului de la 10%, ori pe tranşe, în funcţie de deţineri mai mici sau mai mari de un an, ori cu o singură cotă de 1%. Avem nevoie de măsuri pentru creşterea industriei de fonduri mutuale. Credem că şi industria noastră poate să pună umărul pentru a diversifica activităţile pe care le realizează fondurile de pensii, trebuie discutat cu ASF disponibilitatea administratorilor de a alege aceste mandate. Există de altfel o nevoie de aliniere la standardele europene. Însă poate că o educaţia financiară mai agresiv realizată ar conduce la o conştientizare mai importantă a economisirii. În martie 2020, lucrurile arătau rău din punct de vedere al averii şi condiţiei familiale. Sunt două lebede negre care pot apărea imediat în viaţa noastră, din care am putea scăpa dacă am economisi”, adaugă Horia Gustă.

Unde vrea să ajungă industria locală a fondurilor de investiţii? „Ţinta ar fi dublarea activelor under management, nu neapărat ponderea din PIB. 20 de miliarde de euro reprezintă o ţintă. Dublarea numărului de investitori înseamnă peste un milion de investitori în fonduri de investiţii – o cifră importantă pentru România.”

Întrebat care este pragul de active sub gestiune la care un administrator de fond poate ajunge la beak even, Horia Gustă, spune că peste 150 mil. lei putem vorbi de rentabilitate.

„Din perspectiva rentabilităţii, între 150 de mil. ron si 200 mil. ron se realizează un breakeven pentru administratorul de fond. De aici încolo, lucrurile de pot dezvolta în modul în care se poate face marketing, se poate vorbi de distribuţie, însă nu putem vorbi de jucătorii bancari, care vând prin unităţi bancare, care sunt maşini de vânzare, au foarte multe sucursale. Există jucători bancari care au 700 mil. ron under management. Diversificarea ar implica mai mulţi investitori, care au doar un singur ETF în România. Dacă am avea mai multe ETF-uri în România, care replică indici din afară, investitorii ar prefera cadrul legal românesc”, explică Horia Gustă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO