Burse - Fonduri mutuale

Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din Romania: Avem o diversificare crescută, foarte multe listări, ceea ce e un lucru extrem de util pentru toţi jucătorii din piaţa de capital. Mă bucură faptul că avem un nivel de educaţie în creştere substanţială faţă de evenimentele din piaţa de capital internaţionale din anii 2008-2009

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei...

Autor: Alexandra Matei

17.03.2022, 12:35 74

Nivelul de educaţie al jucătorilor din piaţa de capital românească este într-o creştere vizibilă comparativ cu perioadele trecute, crede Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din Romania.

Acest lucru se vede, în primul rând, prin diversitatea din piaţă, dar şi prin numărul de listări şi de investitori în creştere.

„E clar că avem o diversificare crescută, avem foarte multe listări, un lucru extrem de util pentru toţi jucătorii din piaţa de capital. S-au născut foarte multe oportunităţi pentru cei care sunt în această piaţă. Ceea ce mă bucură şi mai mult este faptul că avem un nivel de educaţie în creştere substanţială faţă de evenimentele din piaţa de capital internaţionale din anii 2008-2009. Dacă ne uităm la numărul de jucători care sunt astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi în fondurile de investiţii, practic ne dă un impuls cu adevărat încrezător faţă de nivelul crescut de educaţie – sunt oportunităţi, sunt instrumente, sunt fonduri de investiţii şi administratori de fonduri care sunt prezenţi şi încearcă să acceseze aceste oportunităţi care se nasc în fiecare zi în piaţa de capital românească”, a spus Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din Romania, în timpul ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

Industria de fonduri de investiţii, în ultimul an, mai spune acesta, a beneficiat de mai mult de 100.000 de noi investitori.

Gustă menţionează că inclusiv Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Romania, prin proiectul Economiseşte Inteligent, a încercat să mediatizeze şi mai mult conceptul de fond de investiţii, lucru care a avut, în cele din urmă, efecte pozitive asupra numărului de investitori.

„Iată-ne ajunşi la cifre istorice din punct de vedere al numărului de investitori: peste 550.000 de investitori în fonduri deschise şi alternative”, a adăugat el.

Alte declaraţii:

Ne-am uitat, pe de altă parte, că avem un regim light în zona de reglementare din partea autorităţii şi există trei noi jucători înregistraţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Încă nu avem fonduri de investiţii nou autorizate, dar ştiu că sunt depuse dosare spre autorizare, lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că, practic, avem deja administratori noi, vom avea fonduri de investiţii noi, deci vom avea mai multe unelte pentru a le pune pe masa investitorilor.

Din perspectiva activelor fondurilor, acestea au crescut în mod substanţial şi ne bucură foarte mult creşterea în zona fondurilor de investiţii de acţiuni, o zonă care era umbrită de zona fondurilor de piaţă monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO