♦ O parte din această sumă - mai exact aproape jumătate - provine din bugetul de 400 mil. euro din PNRR alocat fondurilor de investiţii ♦ Restul reprezintă capital strâns de la alţi investitori – instituţionali sau privaţi ♦ Totuşi, există o serie de investitori mari care lipsesc din ecosistemul local al fondurilor de private equity (PE) şi venture capital (VC), în frunte cu fondurile de pensii.
În perioada următoare, companiile româneşti vor primi din partea fondurilor de private equity şi venture capital investiţii în valoare 450-500 de milioane de euro, spune Horia Manda, preşedinte al Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA).
„O să vedem în următorii ani o mai mare dinamică din partea investitorilor financiari.“
Afirmaţiile lui vin în contextul în care ZF a scris că fondurile de investiţii au fost un actor secundar, dacă nu terţiar, în piaţa de M&A din România în 2024, ele fiind responsabile pentru mai puţin de 10% din totalul tranzacţiilor realizate. Ponderea e sub media regiunii şi mult sub cea a Europei, conform informaţiilor oferite de compania de audit şi consultanţă EY.