Burse - Fonduri mutuale

HSBC: De ce să păstrezi acţiuni chiar şi când acestea ating niveluri record. Indicele american Dow Jones a depăşit la începutul săptămânii în premieră pragul de 30.000 de puncte

HSBC: De ce să păstrezi acţiuni chiar şi când...

Autor: Tibi Oprea

26.11.2020, 17:15 682

Willen Sels, strateg-şef global în cadrul HSBC Private Banking din Geneva, spune că investitorii au devenit entuziaşti în urma raliului pe care indicii americani l-au avut în sesiunea de marţi, respectiv maximul istoric de peste 30.000 de puncte atins de indicele Dow Jones, dar că unii indicatori ai sentimentului pieţei nu sunt atât de unidirecţionali, în afară de raportul put-call.

„Speculatorii încă au poziţii semnificative pe aur, încă au poziţii foarte mari pe certificate de trezorerie, astfel că sunt de părere că apetitul la risc este puţin mixt“, spune Willen Sels, citat de MarketWatch.

Sels mai spune că HSBC are acţiuni supraevaluate şi că banca este încrezătoare că un raliu al pieţelor va avea loc într-un mediu cu rate de dobândă scăzute şi în care dobânzile certificatelor de trezorerie pe 10 ani vor rămâne sub 1%.

„Este chiar sănătos ca o piaţă să crească pe un suport extins. Nu ştim exact timingul, dar ştim direcţia de deplasare. şi ştim de asemenea că în 6 sau 12 luni de acum încolo economia va fi mai mare decât este în prezent, iar profiturile vor fi mai mari decât sunt la momentul actual.“

De ce vor rămâne randamentele obligaţiunilor ancorate la nivelurile actuale? Rezerva Federală s-a angajat să nu ridice ratele dobânzii până când inflaţia va fi în medie de 2%. În plus, singurul mod în care guvernele vor putea să scape de povara uriaşă a datoriilor pe care le-au adunat este cu dobânzi scăzute, astfel încât băncile centrale vor avea un stimulent pentru a continua să cumpere obligaţiuni pentru a menţine stabilitatea pieţei financiare. De asemenea, există factori structurali, cum ar fi lanţurile de aprovizionare globale ce ţin sub control presiunile forţei de muncă, îmbătrânirea populaţiei şi surplusul de economii de pe pieţele emergente care au nevoie de o ieşire, spune Sels.

Strategul a mai spus că nu vede niciun motiv pentru rotaţia dinspre sectorul de tehnologie, care a performat foarte bine în ultimii ani, înspre companiile de tip value. “Nu există încă o ameninţare reală dispre segmentul de venituri fixe către acţiunile de creştere. Continuăm să avem această revoluţie digitală care continuă să creeze o creştere superioară.”

Reprezentantul HSBC nu a menţionat companiile la care face referire, dar a spus că investitorii ar trebui să se diversifice şi în afara celor cinci giganţi americani din tehnologie, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook şi Alphabet, care reprezintă aproape 25% din structura indicelui S&P 500. “Puteţi obţine o parte din această creştere fără capetele de afiş şi fără evaluările foarte mari ale primilor cinci.”

HSBC este optimistă în ceea ce priveşte acţiunile ciclice, care le includ pe cele din sectoarele industrial sau material, care evoluează bine în primele părţi ale ciclurilor economice, dar avertizează investitorii să nu cumpere acţiuni doar din aceste sectoare.

Indicele american Dow Jones, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de blue chip-uri din SUA, a depăşit marţi pentru prima oară în istorie pragul de 30.000 de puncte, în principal în contextul în care Donald Trump a dat luni undă verde tranziţiei spre administraţia Joe Biden, oferindu-i preşedintelui ales acces la sesiuni de informare şi finanţare, dar şi pe fondul speranţelor legate de un vaccin împotriva coronavirusului, potrivit datelor agregate de ZF.

Vârful atins de indice a venit şi ca urmare a faptului că Biden a numit-o în funcţia de secretar al trezoreriei pe Janet Yellen, fosta şefă a FED, considerată un economist experimentat şi un administrator care a ajutat pieţele să treacă peste criza din 2008. De asemenea, piaţa se aşteaptă ca Yellen să facă eforturi pentru stimuli fiscali suplimentari.

Deşi nu a recunoscut victoria rivalului său la alegerile din 3 noiembrie, anunţul lui Trump că administraţia sa va coopera cu reprezentanţii lui Biden reprezentă o schimbare semnificativă, întâmpinată pozitiv de pieţele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO