Burse - Fonduri mutuale

IEBA Trust a intrat sub umbrela holdingului grec Koumbas

IEBA Trust a intrat sub umbrela holdingului grec Koumbas

Panagiotis Diamandis, principalul actionar al societatii de brokeraj IEBA Trust: Grupul Koumbas va majora capitalul IEBA Invest de la 500.000 de euro la 4 mil. euro si o va transforma dintr-o societate de consultanta intr-una de tip holding pentru o parte a activitatilor din Romania.

15.03.2007, 17:52 239

Societatea de brokeraj IEBA Trust va deveni parte a unui holding financiar cu activitati in domeniul investitiilor imobiliare si cel al administrarii de active, acesta urmand sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti in termen de doi ani.
Grupul grec Koumbas Synergy, listat la Bursa din Atena si detinut de milionarul grec George Koumbas, a preluat recent o participatie de circa 15% din capitalul IEBA Trust. Tranzactia s-a realizat prin preluarea unui pachet de 80% din actiunile societatii de consultanta IEBA Invest de la omul de afaceri grec Panagiotis Diamandis. El este principalul actionar al societatii de brokeraj IEBA Trust.
El nu a exclus vanzarea unor pachete suplimentare din IEBA Trust, dar aceasta in schimbul de actiuni la Koumbas Synergy Romania, societatea de tip holding.
"Tranzactia a presupus o suma foarte mica", spune Diamandis. El a ramas in continuare presedintele IEBA Invest, societate care si-a schimbat numele in Koumbas Synergy Romania.
"Grupul Koumbas va majora capitalul IEBA Invest de la 500.000 de euro la 4 milioane de euro si o va transforma dintr-o societate de consultanta intr-una de tip holding pentru o parte a activitatilor din Romania", spune Diamandis.
Potrivit lui Diamandis, holdingul Koumbas urmeaza sa activeze in Romania, alaturi de domeniul serviciilor de brokeraj, si in domeniul investitiilor imobiliare si al administrarii de active.
"Koumbas Synergy a investit circa 430.000 de euro la majorarea de capital de la IEBA Trust, dar pe langa aceasta urmeaza sa investeasca circa 22 de milioane de euro in proiecte rezidentiale, atat pe segmentul rezidential cat si pe cel al spatiilor de birouri, la care se adauga si o investitie intr-un teren in valoare de circa 2,5 milioane de euro", spune Diamandis. Pe partea de real estate, noua societate de tip holding intentioneaza de asemenea sa lanseze un fond imobiliar cu investitii pe piata locala si care sa se adreseze atat investitorilor romani, cat si celor greci.
In cazul celei de-a treia activitati a holdingului - equity management (administrarea participatiilor de capital) - intentia grupului este de a lansa mai multe fonduri de investitii, orientate catre plasamente in capitalul companiilor necotate (private-equity), dar si catre investitii de capital in vederea listarii (pre-IPO), cu un orizont al investitiei de doi ani.
Strategia grupului Koumbas este listarea holdingului financiar la Bursa de Valori in termen de doi ani printr-o oferta publica initiala, pentru atragerea de finantare. Koumbas ar fi cea de-a treia filiala a unei companii elene care se listeaza la Bucuresti dupa MJ Maillis si Alumil.
Diamandis a declarat ca motivatia vanzarii unei parti a afacerii sale din Romania catre grupul Koumbas este nevoia de sustinere financiara pentru dezvoltarea societatii de brokeraj si transformarea acesteia intr-o banca de investitii. El spune ca tinta sa pentru IEBA Trust este sa se plaseze in clasamentul brokerilor "imediat dupa banci", ceea ce ar insemna una din primele zece societati de pe piata.
Societatea de brokeraj are in pregatire lansarea de servicii de tranzactionare pe pietele externe, principalele vizate fiind piata elena, cea din Cipru, Bursa din Frankfurt sau cea din Viena. Diamandis a estimat totalul investitiilor planificate de grupul Koumbas in holdingul financiar la 24-25 mil. euro, suma care include atat participarea la capital, cat si imprumuturile acordate.
IEBA Trust a ocupat pe primele doua luni ale acestui an locul 37 in topul brokerilor care tranzactioneaza la Bursa de Valori cu o cota de piata de 0,5% si tranzactii intermediate de 6,3 milioane de euro.
IEBA Trust este societatea de brokeraj care a castigat, in consortiu cu banca internationala de investitii Credit Suisse, contractul de intermediere pentru listarea Romtelecom. Situatia listarii Romtelecom a ramas neclara dupa scandalul de coruptie si spionaj in care au fost implicati reprezentantii din Romania ai Credit Suisse.
Diamandis nu a dorit sa comenteze pe seama mersului listarii Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO