Burse - Fonduri mutuale

Ilie Carabulea a obtinut profit de 18 ori mai mare la Carpatica, fara sa creasca activele

Ilie Carabulea a obtinut profit de 18 ori mai mare la Carpatica, fara sa creasca activele

Click pentru imaginea intreaga

13.05.2008, 19:35 18

Banca Comerciala Carpatica (BCC), controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a inregistrat un profit net de 2,6 milioane de lei (circa 700.000 de euro) pe primele trei luni, de aproape 18 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor transmise Bursei de Valori.
Profitul pe primul trimestru este mai mic insa fata de cel anuntat in primul trimestru din 2005 si 2006.
Carpatica a inregistrat pe parcursul anului trecut scaderi semnificative ale profitului, fapt pus de conducerea bancii pe investitiile derulate pentru extinderea teritoriala si majorarea cotei de piata. Conducerea bancii anuntase ca anul acesta intentioneaza sa se concentreze asupra profitabilitatii, in conditiie in care investitiile derulate anul trecut in extinderea teritoriala au afectat profitul, conform acestora.
De altfel, cresterea profitului din primele trei luni a coincis cu incetinirea brusca a cresterii activelor. Activele bancii au inregistrat o crestere de sub 1% in lei pe primele trei luni a valorii activelor in lei, care au atins 2,31 miliarde de lei (circa 630 milioane de de euro). Anul trecut activele bancii au crescut in medie cu circa 10% pe trimestru. In ciuda cresterii de 18 ori a profitului, nivelul rentabilitatii s-a mentinut insa sub nivelul mediu din sistemul bancar.
Conform datelor de pe primul trimestru, Carpatica a inregistrat o rentabilitate anualizata a activelor (ROA) de 0,45% in timp ce rentabilitatea anualizata fondurilor proprii (ROE) s-a ridicat la 4,6%.
Conform datelor din intreg sistemul bancar pe primele doua luni ale anului rentabilitatea medie a activelor din sistem era de circa 1,6%, iar rentabilitatea fondurilor proprii se situa la circa 20%.
Banca si-a bugetat pentru anul acesta o crestere de peste cinci ori a profitului net, pana la 44,66 milioane de lei (circa a 12 milioane de euro).
Veniturile totale ale bancii ar trebui sa urce cu 123%, la 550 de milioane de lei (circa 155 de milioane de euro), in timp ce pentru cheltuieli este prevazuta o crestere mai usoara, cu 116%, pana la 497 de milioane de lei.
Potrivit planurilor, Carpatica ar urma sa isi majoreze activele cu aproape un miliard de lei anul acesta, pana la 3,2 miliarde de lei (circa 900 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO