Burse - Fonduri mutuale

Îmbunătăţirea ratingului repune BVB pe harta fondurilor de investiţii

Îmbunătăţirea ratingului repune BVB pe harta fondurilor de investiţii

Autor: Stefan Musgociu

05.07.2011, 00:04 1208

Bursa a crescut luni cu 0,98%, într-o piaţă apa­ti­că, în careinvestitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea cu pri­virela îmbunătăţirea ratingului de ţară al României, publicată chiar laînchi­derea şedinţei.

Majoritatea acţiunilor au fost trans­ferate încă de ladeschidere la preţuri în creştere uşoară, însă puţinii investitoriprezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse.La finalul zilei doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 desocietăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveaurulaje mai mari de 100.000 de lei.

O astfel de îmbunătăţire a ratingului de ţară era aşteptată deunii investitori.

"Îmbunătăţirea ratingului de ţară astfel încât România a ajunsla «investment grade» ne repune pe harta unui număr mare de fonduride in­ves­tiţii, iar după intrarea acestora în piaţă am puteaasista la o creştere a volumelor şi cotaţiilor", a declarat GabrielMora­riu, broker la BT Securities.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asiguratluni mai mult de două treimi din lichiditate, iar titlurile Oltchim(OLT) au urcat cu 15%, apropiindu-se de cotaţia maximă istoricăînregistrată la BVB.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,75%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelulde la finalul sesiunii precedente.

"Pe SIF-uri nu s-au observat tranzacţii majore în ultimaperioadă, cu excepţia sfârşitului celui de-al doilea trimestru,unde se poate presupune că au avut loc pentru a optimiza fiscal saua echilibra unele portofolii", a spus Morariu.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topullichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 25,4 milioanelei şi au asigurat 69% din rula­jul pieţei, de 36,9 milioanelei.

În jurul orei 12:45 au fost realizate două deal-uri cu 0,24% dinacţiunile Fondului, pentru 17,7 milioane lei. Tranzacţiile dinpiaţa principală cu acţiunile FP au cumulat 7,6 milioane lei, iarcotaţia a scăzut foarte uşor cu 0,09%, la 0,53 lei.

"FP este lider la tranzacţii datorită dimensiunii mari acompaniei şi free-floatului acesteia. Se pare că în acest palier(0.5-0.55) cumpărătorii şi vânzătorii sunt dispuşi să facătranzacţii cu volume mai mari de acţiuni. După cum aratăraportările, creşte ponderea investitorilor instituţionali, maiales străini, şi scade aceea a persoanelor fizice", a afirmatbrokerul.

Titlurile Oltchim au urcat semnificativ în a doua parte a zilei,astfel că la final erau cotate la 2,002 lei, cu 15% peste ultimulpreţ de vineri. Astfel, preţul a ajuns aproape de nivelul maximistoric înregistrat pe bursă la 9 iunie, când erau cotate la 2,325lei/titlu. Acţiunile combinatului chimic au consemnat al treilearulaj din piaţă, de 2,8 milioane lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene nuaveau o traiectorie clară după ce încrederea investitorilor a fostafectată în debutul şedinţei de comentariile agenţiei de ratingStandard & Poor's, care a avertizat că rostogolirea datoriilorGreciei conform planurilor actuale ar fi considerată default(incapacitate de plată).

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) după ce Tribunalul Bucureştii-a achitat, luni, pe preşedintele CA al Băncii Transilvania şi peceilalţi învinuiţi în dosarul privind manipularea pieţei de capitalsuspectaţi că au cauzat un prejudiciu de 13,5 milioane de euro.

  • Titlurile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) care au revenit ieri înpreajma maximelor istorice depăşind pragul de 2 lei/acţiune în urmaunei noi aprecieri cu 15% pe Bursă. Valoarea tranzacţiilor acumulat 2,8 mil. lei şi s-a transferat peste 0,4% din capitalulsocietăţii.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu aprecieri de 1,4% pe indicele S&P 500.Principalii indici europeni consemnau la aceeaşi oră variaţiiuşoare atât în plus cât şi în minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO