Burse - Fonduri mutuale

Cum se împarte profitul istoric de 10 mld. lei al Petrom: OMV ia 12%, statul român 5%, iar viitorii pensionari prin Pilonul II 3%. OMV nu plăteşte impozit statului pentru dividendele record. Pensionarii dau 8%

Cum se împarte profitul istoric de 10 mld. lei al...

Autor: Liviu Popescu

13.02.2023, 00:08 4845

Iar acesta este doar începutul împărţirii rezultatelor financiare aduse de scumpirea motorinei întrucât Petrom mai vrea să dea o rundă de dividende în toamnă, una specială din banii de la saltea Statul român, cel mai mare câştigător al crizei din energie cu 20 de miliarde de lei încasate în 2022 de la Petrom.

OMV, cel mai mare acţionar al Petrom care are în spate statul austriac (31,5%) şi un fond de investiţii din Abu Dhabi (24,9%), urmează să primească 1,2 mld. lei din cel mai mare profit net raportat vreodată de o companie din România, cel de circa 10 mld. lei anunţat de Petrom pentru 2022, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Pentru aceste dividende, pe care Petrom le va propune acţionarilor în primăvară, OMV – care are 51% din companie, nu plă­teşte statului român impozit. Restul investi­to­rilor plătesc 8%.

„Pentru dividendele distribuite de societăţi din România (listate sau nelistate) către acţionari persoane juridice din Uniunea Europeană nu se plăteşte impozit pe dividende, în virtutea unei Directive Europene“, spune Alexandra Smedoiu, preşedinte al CFA România.

„Această directivă se aplică tuturor statelor membre şi a fost adoptată cu scopul de a elimina dubla impozitare între statele membre, întrucât profitul din care se distribuie dividendele a fost deja taxat cu cota aferentă impozitului pe profit. Există însă anumite condiţii pentru aplicarea acestei facilităţi (o deţinere minimă de 10%, pentru cel puţin 1 an).“

Consultantul fiscal Emilian Duca adaugă faptul că din 2023 plătesc impozit pe dividende şi fondurile de pensii private private şi organismele de plasament colectiv.

De la 1 ianuarie 2023 fondurile de pensii private Pilon II, la care în 2022 circa 4 milioane de salariaţi români au contribuit activ cu 11 mld. lei, plătesc impozit de 8% pe dividende. “Dividendele plătite OMV  sunt scutite de impozit - la fel pentru dividendele plătite statului român”.

Calculele realizate de Ziarul Financiar arată că din suma de 2,3 mld. lei pe care Petrom vrea să o împartă cu acţionarii, fondurile de pensii Pilon II vor primi circa 310 mil. lei în timp ce statul român aproximativ 484 mil. lei. Cel din urmă este şi cel mai mare câştigător al scumpirilor din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO