Burse - Fonduri mutuale

In ce-si investesc banii managerii de fonduri mutuale, unii dintre cei mai experimentati jucatori pe Bursa

In ce-si investesc banii managerii de fonduri mutuale, unii dintre cei mai experimentati jucatori pe Bursa
26.05.2009, 00:00 146

Atunci cand investesc in nume propriu, administratorii de fonduri sunt investitori pe termen lung, nu speculeaza, valoarea portofoliului personal de investitii pe Bursa depaseste 10.000 de euro, iar cele mai mari randamente, de peste 100%, le-au obtinut in vara anului 2007, potrivit informatiilor furnizate Ziarului Financiar de administratori.

"Disponibilitatile mele banesti sunt impartite in ceea ce eu numesc portofoliul investitional si rezervele de lichiditati. Strategia mea este de a construi un portofoliu pe care sa il rebalansez prin achizitii pe parcursul timpului", a spus Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
In functie expunerea pe actiuni a propriului portofoliu, administratorii de fonduri se impart in doua categorii: cei agresivi (cu expunere de peste 50%) si cei moderati (cu expunere pe actiuni mai mica de 50% din activele portoliului).
Din randul celor opt administratori contactati de ZF, majoritatea se integreaza profilului de investitor agresiv. Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management, alaturi de Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Aviva Investors, au profilul investitional cel mai agresiv.
"Portofoliul de investitii se structureaza astfel: 90% din bani sunt investiti in actiuni listate pe piata BVB si RASDAQ, restul de 10% fiind alocat fondurilor de investitii si depozitelor bancare. Plasamentele in actiuni sunt orientate in principal in sectorul infrastructurii si al industriei alimentare", a spus Hanga.
Portofoliul de investitii al lui Eugen Voicu este dominat in proportie de 85% de actiuni necotate si imobiliare, restul de 15% fiind reprezentat de investitii in fonduri de obligatiuni si lichiditati.
"Investesc in actiuni necotate care urmeaza sa fie listate si care vor capata astfel lichiditate. Tintesc un randament de cel putin 50% in urmatorii trei ani", a spus Voicu.
Ceva mai moderat este Daniel Stifter, directorul general al societatii de administrare EFG Mutual Funds Management, al carui portofoliu investitional detine o expunere de 50% pe SIF-uri, actiuni bancare si cele din sectorul petrolier, 25% din bani sunt investiti in fonduri de investitii, iar restul de 25% in depozite bancare.
"Investitiile proprii pe Bursa depasesc 10.000 de euro, iar cele mai mari randamente le-am obtinut in prima jumatate a anului 2007, respectiv de peste 100% pe anumite actiuni", a spus Stifter.
Desi expunerea directa pe Bursa nu depaseste 10% din valoarea portofoliului, Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest, se incadreaza profilului de risc agresiv pentru ca peste 50% din propriile active sunt investite in fondurile de actiuni pe care le administreaza (fondul deschis Napoca si fondul inchis FAPT). Un sfert din portofoliu este alocat plasamentelor in depozite bancare in lei si 5% in depozite in valuta.
"Niciodata nu am investit tot portofoliul in actiuni listate pe Bursa. Fondurile de actiuni ofera diversificare si protectie in fata riscului. Am ales fondurile pentru ca sunt adeptul plasamentelor pe termen lung", a spus Cenan.
Portofoliul de investitii al lui Corneliu Stanciu, directorul general al societatii de administrare Zepter Asset Management, este compus exclusiv din actiuni la Neptun Campina, iar valoarea acestuia nu depaseste 6.000 euro.
"De cand administrez conturi individuale pentru clientii societatii, am lasat portofoliul propriu in plan secundar", a spus Stanciu, care administreaza in numele a 15 clienti conturi individuale in valoare de 300.000 euro.
Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management, investeste in principal in fonduri de investitii, iar in ultima perioada a inlocuit plasamentele in depozite bancare cu cele in fondul monetar al Raiffeisen.
De cand a venit la conducerea SIRA, la inceputul anului 2006, Marius Olteanu, directorul executiv al societatii, si-a investit disponibilitatile banesti in fondurile din administrare, respectiv in fondurile de actiuni Omninvest si Omnitrust.
Mai conservator este portofoliul lui Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administrare Pioneer AM, a carui expunere pe Bursa nu depaseste 30%. Principalele plasamente ale lui Forin Dolea sunt obligatiunile de pe pietele interna si externa. Cu toate acestea, cel mai mare randament l-a obtinut in sectorul imobiliar, cand a vandut un teren-plasament pe care Florin Dolea il numeste "mai degraba conjuctural decat strategic".
Administratorii de fonduri investesc pentru castig, pentru acumulare de capital pe care il vor folosi la varsta pensionarii, sau din placere. "Motivul pentru care mi-am construit un portofoliu atat de agresiv este ca imi place sa investesc si cred ca in acest moment exista multe oportunitati", a conchis Radu Hanga.
Unele actiuni de pe Bursa au crescut si cu 100% fata de inceputul anului, oferind castiguri de cateva ori mai mari decat cele oferite de depozitele bancare intr-un an. Cresterile vin insa dupa ce anul trecut Bursa s-a prabusit cu peste 75%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO