Burse - Fonduri mutuale

În doar opt ore, NEPI a atras pe bursă 130 mil. €, de două ori mai mult decât ţinta stabilită iniţial

În doar opt ore, NEPI a atras pe bursă 130 mil. €, de...

Autor: Andreea Neferu

05.10.2015, 18:19 1177

Dezvoltatorul NEPI, ce deţine un portofoliu imobiliar de aproape 1,7 miliarde de euro, a atras în urma unui plasament privat accelerat 130 de milioane de euro, de două ori mai mult decât suma vizată iniţial, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, unde compania este listată secundar.

Practic, NEPI a oferit acţiuni noi care îi vor majora capitalul cu suma atrasă, 130 de milioane de euro. Suma a fost atrasă de pe bursa de la Johannesburg în doar o zi de tranzacţionare, între anunţul privind atragerea de capital şi închiderea ofertei scurgându-se doar opt ore. Majorarea de capital a fost realizată, printre altele, cu scopul de a refinanţa achiziţia centrului comercial Auchan Titan.

Dezvoltatorul a cumpărat în urmă cu peste o lună proiectul comercial Auchan Titan de la nemţii de la Aberdeen Asset Management, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 86 de milioane de euro. Aceasta a fost prima achiziţie pe care NEPI a făcut-o în România anul acesta, după ce anii trecuţi a cumpărat mai multe proiecte, printre care şi Promenada Mall. Proiectul comercial aflat în cartierul bucureştean Titan are o suprafaţă de aproape 45.000 de metri pătraţi şi are ca ancoră magazinul Auchan Titan, considerat a fi cel mai bun al reţelei franceze de pe piaţa locală.

Auchan Titan a fost dezvoltat de compania Avrig 35, controlată de omul de afaceri Alexander Hergan, iar în 2008 fondul de investiţii german Degi (devenit între timp Aberdeen Asset Management) a anunţat că a cumpărat centrul comercial pentru circa 147 de milioane de euro. Aceasta a fost a doua cea mai mare tranzacţie de pe piaţa imobiliară locală, fiind depăşită doar cu un million de euro de achiziţia mallului Promenada de către NEPI de la Raiffeisen Evolution, care a avut loc anul trecut. Preţul pe care NEPI l-a plătit pentru Auchan Titan este cu circa 40% mai mic faţă de preţul cu care Degi a cumpărat proiectul în anul de boom 2008.

NEPI are patru centre comerciale în Capitală în prezent, dintre care două dezvoltate de grup, Vulcan Value Center şi Mega Mall, şi două achiziţionate, Promenada Mall şi Auchan Titan. În prezent stocul de retail din Bucureşti se ridică la circa 1 milion de metri pătraţi, astfel că NEPI controlează aproape o cincime din total. NEPI îşi finanţează dezvoltările şi achiziţiile preponderent prin intermediul sumelor pe care le atrage de pe pieţele de capital, având în vedere că este o companie listată pe bursele din Johannesburg, Londra şi Bucureşti. Anul trecut, NEPI a atras finanţări de circa 500 de milioane de euro de pe piaţa de capital.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO