Burse - Fonduri mutuale

In luna cadourilor, Flamingo vrea sa stranga 7 mil. euro

23.11.2009, 23:05 24

Retailerul de electronice si electrocasnice FlamingoInternational va demara pe 3 decembrie emisiunea de obligatiunianuntata in cursul lunii august, prin care urmareste sa stranga 7milioane de euro.

Oferta este intermediata de Raiffeisen Capital & Investment(lead manager) si CA IB Securities (manager).

Potrivit reprezentantilor companiei, Comisia Nationala aValorilor Mobiliare a aprobat proiectul de emisiune al Flamingo lafinalul saptamanii trecute, iar procesul va dura mai mult de oluna, urmand sa se incheie pe 12 ianuarie 2010.

Proiectul de emisiune de obligatiuni de 7 milioane de euro afost realizat pentru recapitalizarea companiei, dar a fostintarziat in repetate randuri, fie din cauza impotriviriiactionarilor, fie din motive administrative. Fondul de investitiiQVT s-a impotrivit in luna august acestui proiect de recapitalizaresi a cerut in instanta dizolvarea companiei. Fondul a iesitulterior din actionariat dupa ce a vandut participatia de 22% catrecompania Midfair Management.

Conform reprezentantilor Flamingo, "aceasta intarziere a avut caefect nu doar decalarea demararii emisiunii de obligatiuni, dar sicrearea unei stari de nervozitate in randul anumitor furnizori,care au recurs la actiuni de constrangere".

Majorare de capital deghizata

Obligatiunile emise de Flamingo sunt convertibile in actiuni sivor fi oferite spre subscriere mai intai actionarilor care erauinregistrati la data de 2 septembrie 2009, potrivit detaliilorpublicate pe Bursa dupa AGA din august, ceea ce inseamna ca vaputea subscrie si fondul de investitii QVT, care si-a vandut dupaaceasta data participatia de 22% catre firma Midfair ManagementServices, controlata de un actionar inregistrat in Cipru.

Obligatiunile care nu vor fi subscrise de actionari vor fivandute prin oferta publica.

Pretul de emisiune al obligatiunilor este de 0,1 lei, insafiecare obligatiune va putea fi convertita in actiuni, raportul deconversie fiind de 5 actiuni pentru o obligatiune. In acest fel,emisiunea de obligatiuni este echivalenta cu o emisiune de actiunila pretul de 0,02 lei/actiune. In conditiile in care pretul dinpiata al actiunilor este in prezent de circa 0,03 lei, randamentulteoretic al obligatiunilor ar fi de circa 50%.

Pentru actiunile neconvertite in actiuni, compania va plati odobanda de 10% pe an. Conversia obligatiunilor in actiuni poate firealizata in prima luna de dupa finalizarea ofertei sau in lunanoiembrie a fiecarui an pana la maturitate, instrumentele fiindemise pe 5 ani.

Pierderile depasesc de doua ori valoareaemisiunii

Flamingo urmareste ca prin emisiunea de obligatiuni sa strangade la actionarii principali, Dragos Cinca, Dan Adamescu sauAlexandru Tiriac, circa 7 milioane de euro, in conditiile in carepierderile inregistrate din exercitiul primelor 9 luni ale anuluis-au ridicat la 15 mil. euro.

La toate acestea se adauga si pierderi contabile previzionatepentru finalul anului, in valoare de 7 milioane de euro, provenitedin reevaluarea activelor (active intangibile, creante, stocuri).Acestea se vor regasi, potrivit reprezentantilor companiei, insituatiile consolidate aferente anului in curs.

"In urmatoarele doua luni, dupa finalizarea finantarii, FlamingoInternational va discuta termenii colaborarii viitoare cu totifurnizorii importanti, urmand ca retailerul sa lucreze prioritar cucei care si-au mentinut sprijinul pentru companie in pofidasituatiei dificile traversate", au mentionat reprezentantiicompaniei in comunicatul remis BVB.

Totodata, Flamingo a anuntat recent ca din discutiile cufurnizorii inactivi urmareste stergerea unor datorii de 4,5 mil.euro.

La finalul primelor noua luni compania a anuntat vanzari de 63,7mil. euro, cu 55% mai mici decat in perioada similara a lui2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO