Burse - Fonduri mutuale

În piaţă sunt mai mulţi speculatori decât investitori pe termen lung

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

30.01.2011, 23:50 41

Bursa a scăzut vineri cu 0,55%, într-o piaţă în care acţiunileFondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă detaşat topullichidităţii, deşi volumul de titluri tranzacţionate a coborât la40,9 milioane lei (9,6 milioane euro).

În această săptămână indicele general al bursei BET-C a scăzutcu 0,69%. În şedinţa de vineri, cele mai multe acţiuni au fosttranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile dejoi, iar titlurile Fondului Proprietatea s-au menţinut pe poziţiade lider în topul lichidităţii, încadrându-se, astfel, înestimările brokerilor.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni FP reprezentând 0,47% dincapitalul social, faţă de volumul de joi, de 1,2% din titluri. Lafinalul şedinţei de vineri, acţiunile FP erau cotate la 0,62 lei,preţ în scădere cu 1,59%, pe un rulaj de 8,7 mil. euro.

Directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest,Nicolae Gherguş, spune că volumul de acţiuni tranzacţionate estenormal, având în vedere rulajele titlurilor altor emitenţi similaricu FP pe bursele externe.

"În prima zi de tranzacţionare este normal ca volumul să fie de4-5 ori mai mare decât într-o şedinţă normală. Dacă facem ocomparaţie între FP şi cele mai mari companii de pe alte burse,putem observa uşor că pe extern volumul zilnic tranzacţionat esteîn jurul a 0,5% din volumul total de acţiuni emise. Dacă mai luămîn calcul şi faptul că Ministerul de Finanţe deţine aproximativ 40%din acţiunile FP, ar trebui să mai aplicăm o uşoară corecţie. Peaceastă supoziţie, un volum tranzacţionat de 30 - 50 milioane deactiuni pe zi în piaţa Regular mi se pare normal, aşa că scădereavolumului nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni", a declaratGherguş.

Şi Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că scăderearulajului acţiunilor FP era de aşteptat.

"Investitorii mai rezervaţi aleg să aştepte până se epuizeazăvolatilitatea primelor zile de după listare şi intră în piaţă abiacând se conturează un trend. Cred că mai au puţin de aşteptat.Totuşi, este interesant ce s-ar întâmpla dacă preţul ar ajunge lanivelul de la care a pornit la listare, de 0,602 lei. La acel nivelvom vedea volume mai mari, fiind un nivel care va genera interesdin partea tuturor categoriilor de participanţi la piaţă. Să nuuităm că cele mai multe acţiuni ies când piaţa scade", a adăugatel.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu numai 0,14%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au scăzut în medie cu2,05%, pentru a treia şedinţă consecutiv.

"Se observă că încă sunt mult mai mulţi speculatori în piaţădecât investitori pe termen mediu şi lung. Ieşirile sunt abrupte şirapide, iar tonul întoarcerii în piaţă este dat tot de speculatori.Indicele BET-FI a depăşit mai multe praguri, ceea ce a declanşatvânzări în cascadă. Acum s-a ajuns la nişte niveluri care potgenera un rebound (o revenire - n.r.)", a adăugat el.

Rulaje mai ridicate au fost consemnate de acţiunile SIF Oltenia(SIF5) - 6,3 milioane lei şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - 4milioane lei. Pe piaţa RASDAQ s-a realizat un deal cu 12% dinacţiunile producătorului de transformatoare electrice RetrasibSibiu (RTRA), de 2,9 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO