Ministrul economiei Adriean Videanu a avansat pentru prima dataun termen pentru vanzarea pe Bursa a unui pachet de actiuni aluneia dintre cele mai mari companii locale, Romgaz Medias, care arputea fi cea mai mare listare realizata pana acum pe piata localade capital.
Romgaz, una dintre "perlele coroanei", este alaturi deHidroelectrica una dintre cele mai valoroase companii care se maiafla inca in portofoliul statului, conform Anuarului ZF al celormai valoroase companii, iar listarea sa ar putea crestecapitalizarea Bursei de la Bucuresti cu 30%, aducand-o din nou inatentia investitorilor straini.
Romgaz este una dintre companiile de interes strategic,asigurand peste jumatate din productia nationala de gaze naturale.Compania este evaluata in anuarul ZF la circa 2,7 mld. euro.
Ministrul economiei spune ca in 2011 ar putea lista pe Bursa sicele doua companii energetice nationale, Electra siHidroenergetica, pe care urmeaza sa le construiasca prin reunireaprincipalelor unitati energetice pe care le controleaza. Adaugandsi Fondul Proprietatea, a carui listare este asteptata pentrufinalul acestui an, Bursa de la Bucuresti ar putea deveni dintr-odata un pol de atractie in regiune. De la listarea Transgaz, lafinele lui 2007, statul nu a mai adus nicio companie pe Bursa."Vrem sa listam Romgaz, vom incepe evaluarea si intocmireadocumentatiei astfel incat peste noua luni sa putem lista 10-15%din actiuni la BVB. Nu luam in acest moment in calcul variantaprivatizarii cu investitor strategic", a declarat ieri Videanu.
Vanzarea pe Bursa a unui pachet de 10% din Romgaz ar putea aduceintre 100 si 300 de milioane de euro in conturile MinisteruluiEconomiei, care si-a exprimat pentru prima data oficial intentia dea lista producatorul de gaze. "Cred ca e prima declaratie explicitaa autoritatilor privind realizarea unei listari. Este o vestefoarte buna si putem sa credem in ea, nu pentru ca statul s-argandi dintr-o data la investitorii de pe Bursa, ci pentru ca estenevoit sa stranga bani", spune Mihai Caruntu, seful departamentuluide analiza pe piata de capital al BCR.
In ultimele luni au aparut informatii privind intentiaGuvernului de a vinde participatii minoritare din portofoliu,inclusiv in companii la care detine pachetul majoritar, insa nu aexistat nicio confirmare oficiala.
Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, a anuntat insainfiintarea unui fond de investitii care ar urma sa fie alimentatcu banii stransi din vanzarea unor pachete de actiuni. Potrivitunui document oficial citat de agentia Mediafax, statulintentioneaza sa vanda pachete suplimentare de actiuni la Transgazsi Transelectrica, companii pe care le controleaza, dar sipachetele minoritare pe care le detine in companiile de distributiea gazelor naturale si a energiei electrice care au fost privatizatedupa 2000.
Brokerii nu sunt insa convinsi ca statul isi va respectapromisiunea.
"Listarea Romgaz ar fi un lucru bun pentru piata, insa intermeni de lichiditate impactul nu va fi unul semnificativ. Estimezo crestere a tranzactiilor de pe Bursa cu circa 10%. Termenul denoua luni pentru listare mi se pare optimist", crede Rares Nilas,directorul general al BT Securities, firma de brokeraj a BanciiTransilvania.
Un alt motiv de neincredere este faptul ca statul are promisiunineonorate fata de piata de capital. Ministerul Transporturilor aselectat in urma cu doi ani intermediari pentru listarea unorcompanii din portofoliu, precum Aeroportul international HenriCoanda, insa ofertele nu au mai avut loc. De asemenea, listareaFondului Proprietatea a fost amanata de la an la an.
Romgaz se numara printre cele mai valoroase companii alestatului, iar evaluarile comparative cu alte companii listate cuprofil de activitate asemanator indica o valoare cuprinsa intre 1mld. euro si 3 mld. euro.
"Credem ca modul de evaluare prin raportare la rezerveledetinute este foarte relevant pentru companiile care detin resursede titei si gaze. In plus, in cazul Romgaz am evaluat sicapacitatile de stocare ale celor sase depozite de gaze detinutecare reprezinta un activ foarte important.
Una peste alta, am ajuns la o evaluare a Romgaz de 1,9 miliardeeuro (din care facilitatile de stocare au fost evaluate foarteconservator la un nivel de circa 110 milioane euro).
Evaluarea noastra este sensibila la modul in care Petrom esteevaluata la Bursa din Bucuresti, ceea ce ni se pare o abordarecorecta pentru ca leaga evaluarea Romgaz la sentimentul general alinvestitorilor de pe piata de capital", explica Mihai Caruntu.
Romgaz a avut in 2008 afaceri de 3,28 mld. lei (890 mil. euro)si un profit net de 537 mil. lei (146 mil. euro). Compania dispuneala finele lui 2008 de lichiditati de peste 1,7 mld. lei (400 mil.euro).