Burse - Fonduri mutuale

În timp ce ASF era prinsă cu reorganizarea, clienţilor Harinvest le-au fost furate acţiuni de 5,35 milioane de lei

În timp ce ASF era prinsă cu reorganizarea, clienţilor...

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

16.12.2013, 21:09 3232

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) a hotărât ieri retragerea autorizaţiei de funcţionare a firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea şi a aplicat amenzi de 618.500 de lei angajaţilor şi administratorilor firmei, în cel mai mare scandal de fraudă de pe bursa de la Bucureşti din ultimii ani.

Sancţiunile vin după ce mai mulţi clienţi nu au mai putut în luna noiembrie să-şi retragă banii şi acţiunile pe care le aveau în portofoliile de la Harin­vest şi au descoperit că acestea nu mai există. Până ieri, 44 de clienţi ai firmei Harin­vest au reclamat prejudicii în valoare de 5,35 milioane de lei (1,2 mil. euro).

Firma de brokeraj ar fi ajuns în această situaţie după ce un trader, Maria Voinea, ar fi vândut în ultimul an acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a acoperi nişte pierderi rezultate în urma unor tranzacţii cu produse structurate (instrumente cu grad ridicat de risc tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti).

Pierderile ar fi rezultat după ce un client al Harinvest ar fi tranzacţionat produse structurate fără a avea bani în cont şi nu a vrut să vină cu bani să-şi asume pierderile, astfel că traderul a încercat să acopere gaura prin tranzacţii realizate cu portofoliile celorlalţi clienţi. Angajata Harinvest ar fi mascat pierderile printr-un şir de tranzacţii excepţionale (sell-out) derulate pe bursă în ultimul an, fără ca partenerii de tranzacţionare, BCR şi Broker Cluj, Bursa de Valori Bucureşti să suspecteze ceva, potrivit unui raport intern al administratorilor Harinvest.

Administratorii şi acţionarii Har­invest, care sunt oameni de afaceri influenţi din Râmnicu Vâlcea, susţin că nu au ştiut despre aceste probleme, deoarece traderul şi-ar fi acoperit tranzacţiile cu documente fictive şi situaţiile financiare ale societăţii nu reflectau niciun fel de nereguli.

Neregulile au fost descoperite în luna noiembrie, în urma unei tranzac­ţii realizate pe bursa de la Bucureşti pe care firma Harinvest nu a putut să o deconteze deoarece nu avea banii în cont.

Depozitarul Central a intervenit şi a decontat tranzacţia de 500.000 de euro din fondul de rezervă, după care a vândut acţiunile pe care Harinvest le deţinea la Bursa de Valori Bucureşti, singurul activ valoros al firmei de brokeraj, pentru a-şi recupera banii.

Clienţii păgubiţi nu mai pot recupera astfel niciun ban de la Harinvest şi aşteaptă să fie despăgubiţi de Fondul de Compensare a Investitorilor, care compensează investitorii în limita a 20.000 de euro, sau să câştige în instanţă des­păgubiri de la cei vinovaţi. Cel mai grav este că nici Comisia Naţională a Va­lorilor Mobiliare (CNVM) şi nici Auto­ritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF), înfiinţată în acest an prin comasarea supravegherii pieţei de capital, a asigurărilor şi a fondurilor de pensii, nu au controlat să vadă ce se ascundea în spatele acelor tranzacţii. Comi­sarii şi angajaţii ASF au fost ocupaţi în acest an cu alegerile din Parlament şi cu reorganizările.

Conducerea ASF a hotărât ieri o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcţionat supravegherea  în cazul Harinvest.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO