Burse - Fonduri mutuale

În timp ce investitorii şi brokerii sunt tot mai puţini de la o zi la alta, pe piaţa de capital a apărut o nouă meserie: „specialistul“

În timp ce investitorii şi brokerii sunt tot mai puţini de la o zi la alta, pe piaţa de capital a apărut o nouă meserie: „specialistul“

Avocatul Cristian DuŢescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC), spune că specialistul va putea fi chemat să dea declaraţii în instanţele de judecată în procesele legate de piaţa de capital. Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

24.01.2013, 00:08 3570

În timp ce numărul investitorilor la bursă şi al brokerilor scade puternic de la un an la altul, Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC), asociaţie nou înfiinţată şi condusă de avocatul Cristian Duţescu, a înregistrat meseria de "specialist în piaţa de capital" în Codul Ocupaţiilor din România, demers prin care îşi propune să crească standardele profesionale ale persoanelor active în acest domeniu.

"Încărcătura juridică a acestei noi profesii a reprezentat unul dintre motivele pentru care am demarat acest proiect. Primul pas pe care îl avem în vedere este ca în cadrul tuturor situaţiilor sau litigiilor care au drept obiect aplicarea dreptului pieţei de capital, fie că ne aflăm pe tărâm penal, fie că ne aflăm pe tărâm civil, instanţele de judecată sau organele de urmărire penală să aibă în vedere punctul de vedere al specialistului în piaţa de capital. În momentul de faţă orice persoană se poate prezenta în instanţă pentru a descrie cum funcţionează piaţa de capital. Pasul următor este autorizarea specialistului în piaţa de capital ca expert autorizat pe lista Ministerului Justiţiei", a spus avocatul Cristian Duţescu, preşedintele OPPC.

În perioada următoare, organizaţia va elabora standardele ocupaţionale ale specialistului în piaţa de capital pentru a fi avizate de Ministerul Muncii. Pentru a activa pe piaţa de capital, specialistul va avea nevoie de autorizarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, autoritatea de reglementare. Specialistul intră astfel pe lista ocupaţiilor specifice pieţei de capital, precum analist investiţii, agent de bursă, manager de fond de acţiuni sau consultant.

Specialistul în piaţa de capital va trebui să cunoască aspectele esenţiale legate de funcţionarea pieţei de capital atât din punct de vedere economic, cât şi juridic, precum şi legislaţia aplicabilă societă­ţilor comerciale. Acesta va trebui să informeze com­pania la care lucrează cu privire legalitatea măsurilor care urmează să fie adoptate, să îşi informeze şefii cu privire la respectarea guvernanţei corporative, să stabilească dacă unele tranzacţii sunt ilicite sau pot aduce prejudicii acţionarilor sau investitorilor.

"Doar persoanele care au experienţă pe piaţa de capital vor putea deveni specialişti", a completat preşedintele organizaţiei.

Duţescu a menţionat că Organi­zaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital urmează să înfiinţeze un centru de pregătire, evaluare şi echivalare a celor care vor să fie specialişti în piaţa de capital.

Alături de creşterea standardelor profesionale într-o piaţă care contează prea puţin în economie, având în vedere ca ponderea capitalizării bursiere reprezintă doar 10% din PIB, printre ultimele locuri în lume, OPPC vrea să se implice activ în dezvoltarea pieţei de capital şi să participe la elaborarea de acte normative. Organizaţia are în prezent 17 membri. OPPC a fost înfiinţată de avocatul Cristian Duţescu, Septimiu Stoica (preşedinte al Bursei Române de Mărfuri şi fost preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti), Adrian Tănase (director general al companiei de administrare a investiţiilor ING Investment Management România), Radu Hanga (director general al BT Asset Management), Mihai Chişu (broker la IFB Finwest), Valentin Ionescu (fost director general al BVB şi actual membru al CA la SIF Moldova şi Sibex), Claudiu Liviu Doroş (vicepreşedintele CA al SIF Moldova) şi de doctorul în drept Gheorghe Gheorghiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO